Foto: MUP

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je juče u Sokobanji da saobraćajna policija na godišnjem nivou otkrije oko milion prekršaja među kojima su najčešći prekoračenje brzine, vožnja pod dejstvom alkohola, nekorišćenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korišćenje mobilnog telefona…

Rebić je na stručnom skupu o primeni Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima na kome su učestvovali predstavnici saobraćajne policije i prekršajnih sudova, podsetio da je prošle godine značajno pooštrena kaznena politika stupanjem na snagu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

“Da bi se postigla svrha propisivanja prekršajnih sankcija važno je da izrečene sankcije budu srazmerne težini počinjenog prekršaja, jer će se samo tako stvoriti ambijent za unapređenje bezbednosti saobraćaja na putevima“, poručio je Rebić.

Prema njegovim rečima, izuzetan primer dobre saradnje saobraćajne policije i prekršajnih sudova je institut sporazuma o priznanju prekršaja, koji se primenjuje pet godina.

“Tokom prošle godine zaklјučeno je 89.000 sporazuma o priznanju prekršaja, i samo 45 njih nije verifikovano od strane sudije za prekršaje. To pokazuje da je mogućnost greške kada postoje jasni kriterijumi minimalna“, naveo je Rebić.

Direktor je istakao da Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzima i niz preventivnih akcija, među kojima je posebno izdvojio predmet “Osnovi bezbednosti dece“, u okviru koga policijski službenici između ostalog decu podučavaju i bezbednom ponašanju u saobraćaju.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments