Foto: MUP

Saobraćajna policija od danas počinje da kažnjava vozače po novoj tarifi u skladu sa usvojenim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Saobraćajna policija će se fokusirati najviše na tri prekršaja koji u najvećoj meri utiču na izazivanje saobraćajnih nezgoda i na gubitak života – na vožnju pod dejstvom alkohola, prekoračenje brzine i na kontrolu nesavesnih roditelja koji nisu obezbedili sedišta za prevoz dece.

Za veliki broj prekršaja u saobraćaju pooštrena je kaznena politika, kaže za Tanjug policijski inspektor MUP-a Aleksandar Radenković, ali, dodaje, da je novi zakon i snizio visinu nekih kazni.

Dozvoljena količina alkohola je smanjena sa 0,3 na 0, 2 promila.

Vožnja u stanju potpune alkoholisanosti sa dva ili više promila alkohola predstavlja nasilničku vožnju.

Kazne za vožnju u alkoholisanom stanju se po novim pravilima kreću od 10 hiljada dinara u fiksnom iznosu, pa sve do zatvorske kazne od 20 do 60 dana zatvora ili rada u javnom interesu od 240 do 360 sati. 

“Ako upravljate vozilom, a u krvi imate 0,21 do 0,5 promila, kazna nije više pet nego deset hiljada dinara”, objašnjava Radenković.

Prošle godine više od 48.000 vozača u Srbiji isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Više od 10.000 vozača je zadržano na trežnjenju, a krivac za gotovo 14 procenata svih saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima je alkohol u krvi vozača.

“U pitanju je praktično svaka sedma saobraćajna nezgoda”, napominje Radenković.

Kada je reč o smanjenim kaznama, kaže da je reč o jednom broju administrativnih prekršaja kao što je istek važenja vozačke dozvole.

“Ranije je za istek važenja dozvole u trajanju od 6 meseci kazna bila u rasponu od šest do 20 hiljada dinara, a sada je ta kazna pet hiljada”, kaže on i dodaje da je, kada istekne vozačka više od 6 meseci, kazna deset hiljada dinara dok je ranije ta cifra bila od 15 do 30 hiljada.

Takođe, navodi Radenković, kad istekne registracija, kazna je sada spuštena na 10.000 dinara.

Međutim, zakon je pooštren za nekorišćenje pojasa u vozilima, pa će tako vozači od sada plaćati penale ako ne stave pojas, i to u visini od 10.000 dinara, dok je ranije to bilo pet hiljada.

“Na žalost, kod nas i dalje veliki broj građana ne koristi sigurnosni pojas, a pre svega na zadnjem sedištu gde se svega 10 odsto građana veže. Poražavajući je podatak da gotovo 60 procenata poginulih vozača i putnika u prošloj godini nije koristilo pojas u toku saobraćajne nezgode”, napominje Radenković.

Kada je reč o bezbednosti dece, Radenković ukazuje na crnu statistiku.

“Prošle godine je na putevima poginulo četrnaestoro dece, od kojih je devet bilo u automobilima” i zato su kazne kaže, drastično povećane.

Kazna za prevoz dece na mestu vozača je od 100.000 do 120.000 dinara, a sledi i zabrana vožnje za taj prekršaj u trajanju od najmanje 8 meseci i od 13 do 15 kaznenih poena.

Kazna za prevoz dece na mestu suvozača je do 40.000 dinara i  5 do 7 kaznenih poena.

Kao i do sada, na prednjem sedištu će moći da se prevozi dete koje ima 12 ili više godina, a na zadnjem sedištu, svako dete koje je niže od 135 centimetara moraće da ima sedište za dete ili podmetač.

Pored desetina izmena, Zakonom su pojedine kazne uvećane i 100 odsto, poput razgovora mobilnim telefonom, a posebne izmene je pretrpeo deo oko nasilničke vožnje.

“Nasilnikom” se smatra ako vozač prekorači brzinu u naselju iznad 90 kilometara na čas, odnosno 100 van naselja.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments