Претрага
Претрага
Close this search box.

Si uputio pismo zahvalnosti predsedniku Vučiću: Odnosi dve zemlje podignuti na istorijsku visinu

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je pismo zahvalnosti predsednika Kine Si Đinpinga na toplom i prijateljskom prijemu tokom posete Srbiji u kome se ističe da su dve zemlje proglasile izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, čime su bilateralni odnosi podignuti na novu istorijsku visinu što će, kako je poručio, “ubrizgavati novi snažan podsticaj večnom prijateljstvu, uzajamnom podržavanju i bliskoj saradnji Kine i Srbije”.

– Pod našim zajedničkim rukovodstvom, kinesko-srpsko sveobuhvatno strateško partnerstvo svestrano napreduje na novi nivo. Naše dve zemlje uzajamno čvrsto podržavaju vitalne interese i značajne brige, beleže međusobno političko poverenje, solidno unapređenje praktične saradnje, kao i čelično prijateljstvo koje sa vremenom postaje sve čvršće, donoseći opipljive koristi narodima dve zemlje, dajući snažan impuls sopstvenoj modernizaciji i nacionalnom podmlađivanju – navodi se u pismu Si Dinpinga, a saopstila je pres služba predsednika Srbije.

Si navodi da su tokom posete duboko razmenili mišljenja o bilateralnim odnosima i međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, kao i da su postigli niz važnih konsenzusa.

– Naše dve zemlje su zajedno proglasile izgradnju zajednice Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, čime su naši bilateralni odnosi podignuti na novu istorijsku visinu, što će ubrizgavati novi snažan podsticaj večnom prijateljstvu, uzajamnom podržavanju i bliskoj saradnji Kine i Srbije – istakao je predsednik Si. Si je ukazao i da je Vučić pokazao čvrstu posvećenost samostalnosti i samoosnaživanju Srbije, kao i dalekovidost što se dosledno zalaže za razvoj kinesko-srpskih prijateljskih odnosa.

– Ja to visoko cenim i spreman sam da sa Vama nastavim da održavam strateške komunikacije i redovne kontakte – navodi se u pismu.

On ističe da pod novom situacijom, kinesko-srpski odnosi već stoje na novoj i višoj istorijskoj polaznoj tački i suočavaju se sa važnim strateškim prilikama i širokim razvojnim perspektivama.

– Pridajem veliki značaj razvoju kinesko-srpskih odnosa, te sam spreman da zajedno sa Vama ulažem napore da unapređujemo izgradnju zajednice Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri sa neprekidnim novim rezultatima, doprinosimo više blagostanju narodima dve zemlje, dajući novi i veći doprinos svetskom miru i napretku, kao i izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo – poručio je Si.

– Povodom uspešnog završetka državne posete Republici Srbiji, želim u ime svih članova kineske delegacije, kao i u moje i ime moje supruge, da izrazim iskrenu zahvalnost Vama i Vašoj supruzi gospođi Tamari Vučić, kao i vladi i narodu Srbije na toplom i prijateljskom prijemu, kao i pažljivom i promišljenom aranžmanu – navodi se u pismu.

–  Želim velikoj Srbiji prosperitet, a narodu sreću i blagostanje. Želim Vama i Vašoj supruzi dobro zdravlje i sve najbolje! – ističe se u pismu zahvalnosti predsednika NR Kine Si Đinpinga.

24sedam.rs

Tagovi:

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
13.05.2024 21:00

E a supruga predsednika Ukrajine Zelenskog bila u poseti Srbiji, sta mislite da rezimski tabloidi pisu o njenoj poseti, ili je stigla direktiva da se to ne sme, jeli? 🙂

Last edited 7 Dana Ranije by SNS Uzivo
Gost
Светлана Шуњеварић
14.05.2024 08:12

Само онај ко не жели да види,критикује спољну политику нашег председника.Никад бољег имали нисмо.

Gost
Буђави
14.05.2024 11:41

У праву сте! Никада бољег нисмо имали, човек и ради и говори. Бори се за Србију. Не требају нам они који летују у оној усташкој земљи копилади који се стиде Србадије али би хтели да управљају србадијом. Е то неће моћи леваци

Povezane vesti