Претрага
Претрага
Close this search box.

SIMPTOMI MORBILA MOGU DA PREVARE! Sve što treba da znate: Prvi znak zaraze i najčešće komplikacije

Foto: Lola magazin

Gradski zavod za javno zdravlje potvrdio je da je sedmoro zaposlenih u Zemunskoj bolnici zaraženo morbilama. Od toga je jedna osoba na bolničkom lečenju. Male boginje su jedna od najzaraznijih virusnih infekcija, koja za posledicu može da ima jako teške komplikacije.

Morbile su zarazna respiratorna bolest uzrokovana virusom morbila. Karakteriše ih osip koji se pojavljuje po celom telu, ali i simptomi slični gripu, kao što su kašalj, visoka temperatura, curenje iz nosa. Dete koje boluje od morbila treba da pije dosta tečnosti i da se odmara što je više moguće. Pored toga, važno je izolovati pacijenta, kako bi se sprečilo prenošenje morbila na druge ljude.

Kada su odrasli u pitanju, morbile su sada sve češće, a simptomi su slični onima kod dece. Ovde važnu ulogu igra starost pacijenta. Stručnjaci navode da što je osoba starija, to je teži tok morbila i opasniji po zdravlje, posebno ako pacijent pati od tegoba vezanih za cirkulatorni sistem.

Kako nastaje zaraza morbilama?

Infekcija virusom morbila nastaje kapljičnim putem, odnosno kao rezultat direktnog kontakta sa nosiocem virusa. Retki su slučajevi da su se oboleli od morbila zarazili kontaktom sa predmetima koje koristi zaražena osoba (moguća je infekcija kontaktom sa odećom obolelog, ali veoma retko). Od trenutka infekcije do pojave tipičnih simptoma morbila obično traje 9-11 dana. Ponekad period inkubacije traje do 21 dan. Bolest je zarazna 3-5 dana pre pojave osipa i 3 dana nakon pojave osipa.

Foto: UCLA Newsroom

Koliko su zarazne?

Morbile su veoma zarazna bolest, jer kod osetljivih osoba rizik je i do 75-90 odsto. Rizik od infekcije je posebno visok u početnoj fazi bolesti, kada simptomi nisu baš specifični. Tokom ovog perioda, kada pacijent još uvek nema osip, simptomi podsećaju na druge virusne infekcije.

Simptomi

“Svaka sumnja mora da se prijavljuje, ne samo potvrđen slučaj. Javlja se povišena temperatura, katar gornjih respiratornih puteva, lice ima tipičan izgled tzv. plačne maske i javlja se ospa koja dosta liči na alergijsku ospu. Ipak, taj infektivni simptom povišene telesne temperature i sekrecija iz nosa upućuju da se ipak radi o infekciji, a ne o alergijskoj reakciji. Osip je obavezan. Ako neko ima te simptome, mora da bude na pojačanom oprezu”, objasnila je jednom prilikom na Prvoj dr Vesna Turkulov.

Komplikacije

Komplikacije kod obolelih od morbila javljaju se u otprilike 30 odsto slučajeva. Komplikacije morbila najčešće pogađaju najmlađe pacijente, posebno one koji nisu vakcinisani. Tada može da dođe do bakterijske upale pluća, srednjeg uva i larinksa (grkljan) kao i dijareje i konvulzije.

mondo/T.V.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti