SLAVA VAM JE, ALI I OSTALIM KOLEGAMA – KO IMA SLOBODAN DAN? Rešena dilema koja muči zaposlene, bonus za one koji ostanu

Foto: Pexels

Pravoslavni vernici slave danas jednu od najvećih slava u Srbiji, Aranđelovdan. Još dosta slava je pred nama i većina se pita šta se dešava u manjim firmama ukoliko se dogodi situacija da više zaposlenih slavi istu slavu.

Na dan slave je slobodan dan i takva situacija može biti neugodna ukoliko većina kolektiva ne može da bude tu istog dana. Zakon je u toj situaciji jasan i nedvosmislen – zaposleni ima pravo na plaćeni dan kada slavi slavi, a sve ostale stvari su isključivo stvar dogovora između zaposlenog i nadređenog.

Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić

Poslodavac ne može da kaže nekome da ne može da dobije slobodan dan na dan slave. Takođe, ima i onih koji slavu ne obeležavaju ali taj dan koriste kao priliku za uzimanje slobodnog dana.

U tom slučaju, firma bi trebalo da proglasi kolektivno neradni dan za celu firmu ili kolektivni odmor. Najčešće ovakve situacije zavise od međusobnog dogovara među zaposlenima, a oni koji se odluče da ipak ostanu, imaju pravo na udvostručenu zaradu ili da zamene slobodan dan za neki drugi.

mondo/blic

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti