Претрага
Close this search box.

SLAVSKO ŽITO PO RECEPTU IZ VOJVODINE: Gotovo za 10 minuta, tajna je u OVOME

Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić/Ilustracija

Krsna slava je jedan od najvažnijih običaja u srpskoj tradiciji, a žito igra centralnu ulogu u njenom obeležavanju. Žito simbolizuje plodnost, život i duhovnu obnovu. Tokom obreda, žito se često priprema u obliku “žitnice” ili “koliva”, koja se nosi na slavu kao simbol zahvalnosti i blagoslova.

U srpskoj kulturi, žito se povezuje sa verovanjima o životu posle smrti i sećanju na pretke – simbolizuje nov život jer sadrži u sebi klicu novog života, a znamo da se iz posejanog zrna rađaju novi plodovi. Njegovo prisustvo na stolu prilikom proslave naglašava vezu između života i smrti, tradicije i savremenosti. Ovaj običaj pomaže u očuvanju identiteta i zajedništva, jer okuplja porodicu i prijatelje oko zajedničkog stola.

Osim toga, žito se često povezuje sa radom na zemlji, te predstavlja plodove truda i svestranosti srpskog naroda. Njegova nezamislivost bez krsne slave naglašava važnost tradicije, duhovnosti i zajedništva u životu Srba.

Spremanje slavskog žita, ili koliva, zahteva pažnju i posvećenost. Evo najboljeg, a tako jednostavnog recepta za pripremu.

Iako se u većini domaćinstava žito priprema na sličan način, postoji trik koji omogućava da se kuva samo 10 minuta. Ovu tajnu su otkrile domaćice iz Vojvodine, a jedino što vam je potrebno za brže kuvanje je – perjani jorgan.

Sastojci za slavsko žito:

  • 300 g pšenice
  • 300 g oraha
  • 300 g šećera
  • Muskatni oraščić (po ukusu)

Priprema slavskog žita po tradicionalnom receptu iz Vojvodine:

U šerpu stavite 300 g pšenice i prelijte vodom tako da nivo vode bude 10 cm iznad pšenice. Pustite da se kuva 10 minuta.

Nakon kuvanja, pokrijte šerpu i umotajte je u perjani jorgan. Ovaj stari trik omogućava da pšenica odstoji tokom noći, što će je učiniti još mekšom i ukusnijom.

Ujutro procedite kuvanu pšenicu (nemojte je ispirati vodom) i odmah je sameljite. Dodajte 300 g mlevenih oraha, 300 g šećera i trećinu muskatnog oraščića. Sve dobro izmešajte kašikom.

Prebacite smesu u posudu u kojoj ćete služiti goste i pospite sa dodatnim mlevenim orasima po vrhu. Ukrasite suvim grožđem i orasima.

Količinu sastojaka prilagodite prema potrebama.

Srećna slava!

ona.telegraf.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti