Foto: Inc.com

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je da sledeće nedelje startuje program “Moja prva plata”, koji realizuje Vlada Srbije u saradnji s komorom, a “Sirogojno” će biti jedna od prvih kompanija koja će otvoriti svoja vrata mladim nezaposlenim srednjoškolcima i fakultetski obrazovanim ljudima.

Rade Ljubojević, vlasnik i generalni direktor kompanije “Sirogojno”, čiju je fabriku u Rupeljevu kod Požege Čadež danas posetio, kaže da je reč o programu koji će podržati i privreda.

Uz pomoć države, u vidu plate za te mlade ljude, poslodavci će, ističe, dobiti mogućnost da ih upoznaju, obuče i izaberu najbolje među njima, a nezaposleni će steći svoje prvo radno iskustvo i šansu da dobiju posao.

“Kompanija ‘Sirogojno’ je od marta, u vreme pandemije, zaposlila 25 novih radnika, ima stalno otvoren konkurs i ubuduće, razvijajući svoj biznis, povećavaće broj zaposlenih. Iskoristićemo i šansu da kroz program ‘Moja prva plata’ dođemo do kvalitetnih mladih ljudi”, rekao je Ljubojević i pozvao kolege privrednike da se pridruže.

Posebno je naglasio podršku Privredne komore Srbije koja je u proteklim mesecima, tokom pandemije, bila veliki oslonac firmama i preduzetnicima u savladavanju i rešavanju problema s kojima su se suočavali u svakodnevnom poslovanju.

“I oni koji su možda ranije bili nepoverljivi, sada su se uverili u vrednost komore kao poslovne asocijacije i značaj pomoći koju nam je pružila u najtežim okolnostima”, dodao je LJubojević.

Predsednik PKS Marko Čadež je rekao da komora učestvovala u kreiranju i da će aktivno raditi i na realizaciji programa “Moja prva plata”, uverena da će doprineti smanjenju nezaposlenosti mladih, pomoći kompanijama da dođu do kadrova kakvi su im potrebni, i nezaposlenima da, uz budžetsku podršku od 20, odnosno 24 hiljade dinara za prvu platu, uđu u kompanije, počnu da pišu svoj CV i steknu prvo iskustvo, čiji nedostak je bio i jedna od prepreka za zaposlenje.

Svi prilikom zapošljavanja, dodao je, traže radnike sa iskustvom a ovo je jedini način da mladi steknu to iskustvo.

“Kompanija ‘Sirogojno’ jedno je od najboljih mesta u kojima mlad čovek može početi svoju karijeru. Jer, ovo je jedna od naših najuspešnijih kompanija, najboljih u proizvodnji smrznutog i sušenog voća, prisutna na tržištima više od 40 zemalja sveta, firma koja je od januara do kraja jula izvezla proizvode vredne 22 miliona evra, zabeležila 35 odsto veći izvozni učinak nego prošle godine, radila punim kapacitetom i zapošljavala nove radnike”, istakao je Čadež.

Izvor: Telegraf

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments