Foto: Gradnja.rs

Tokom ove godine u Srbiji je otkriveno oko 12.500 radnika na crno, što je za 40 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, iako je značajno povećan broj inspekcijskih nadzora.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da je to pokazatelj da je Srbija na pravom putu da iskoreni rad na crno i ističe da je dobrim rezultatima doprinela i kampanja “Reci ne radu na crnom”, u okviru koje građani putem besplatne telefonske linije mogu prijaviti neregularnosti na radu.

“Imamo 43 odsto inspekcijskih nadzora više u odnosu na prošlu godinu i isto toliko odsto manje radnika na crno”, istakao je Đorđević na radionici u okviru projekta “Reci ne radu na crnom”, čiji je cilj suzbijanje nelegalnog rada.

On je istakao da će inspektorat i ministarstvo nastaviti transparentan rad u toj oblasti, kao i da će objavljivati crne liste poslodavaca koji prave nelojalnu konkurenciju i radnicima uskraćuju pravo na penziono, zdravstveno i socijalno osiguranje, a državi pravo da ubira porez.

Đorđević smatra da je veliki broj radnika na crno posledica prethodnih loših politika u toj oblasti i ističe da je prošle godine izmenjen član zakona koji je dozvoljavao poslodavcu rok od tri dana da prijavi radnika, što su mnogi koristili i to činili tek kada dođe inspekcija, bez ikakvih posledica.

Dodaje i da će se Zakon o radu ponovo menjati, kao i da će ove i narednih godina biti promenjeni i drugi zakoni, koji će uticati na poboljšanje uslova rada.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments