Претрага
Претрага
Close this search box.

SNEG NAJVIŠE IZNENADIO VOZAČE KOJI SU VRATILI LETNJE GUME: Evo da li mogu biti KAŽNJENI ako ih zaustavi policija

Foto: elements.envato.com

Od 1. aprila, prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, prestaje obaveza upotrebe zimske opreme. Poznato je koliko je opasno zimi voziti sa letnjim gumama, ali nije preporučljivo ni leti voziti sa zimskim, koje na visokim temperaturama nemaju baš dobre karakteristike kao letnje.

S obzirom na to da je sada već prošla polovina meseca, većina građana je stavila svoje letnje gume, ali ih je ovih dana iznenadilo vreme. Nekoliko nedelja unazad u Srbiji su bile prave letnje temperature, ali u jednom danu temperatura je pala za 20 stepeni.

U nekim gradovima je čak počeo da pada sneg. Prve pahulje u aprilu su pale na Fruškoj gori kao i u Zlatiborskom okrugu. Postavlja se pitanje, da li saobraćajci mogu da vas kazne ako sa letnjim gumama vozite po snegu usred aprila?

Zakon kaže jedno, stručnjaci upozoravaju

Vozač ne bi smeo da bude kažnjen zbog letnjih guma ako ga zaustavi saobraćajna policija. Zimski pneumatici posle 1. aprila nisu obavezni, pa zakonski gledano, bićete sigurni od eventualnih kazni i prekršaja, ali stručnjaci mole vozače da se ne vode time.

Naglašavaju ako ste prvog aprila stavili letnje gume, u slučaju snega, opet vratite zimske zbog bezbednosti.

Koja je cena zamene guma

Prosečna cena kreće se od 500 do 1.000 dinara po točku. Na samu cenu utiču visina točka i to da li su felne aluminijumske ili čelične, tako da je za zamenu guma, kada su sva četiri točka u pitanju, potrebno izdvojiti od 2.000 do 4.000 dinara.

espreso/mondo

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti