Претрага
Претрага
Close this search box.

SPORAZUM SA KINOM STUPA NA SNAGU 1. JULA Mali: Velika potvrda ugleda koji Srbija ima, prvi u Evropi potpisujemo ovakav dokument

Foto: Printscreen/Pink TV

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali govorio je ovog jutra o značaju dolaska predsednika Kine Si Đinpinga u Srbiju i značaju potpisanih sporazuma.

Istakao je da se ovom posetom otvaraju nove perspektive napretka i razvoja Srbije.

– Saradnja sa Kinom, sporazum o slobodnoj trgovini je, uz EKSPO, najveća razvojna šansa naše ekonomije kada pogledate 10, 20 godina unapred – istakao je Mali.

Između 38 i 62 posto su carine do Kine, to je ogroman trošak. Mi nemamo te carine, onda vidite koliko ste konkurentniji i imate prostora da podignete cenu, kaže ministar.

Ministar je dodao da je naša zemlja prva u Evropi sa kojom Kina potpisuje ovakav dokument.

– Još važnije od tog sporazuma koji stupa 1. jula na snagu je zajednička izjava dva predsednika. Prva zemlja u Evropi sa kojom Kina potpisuje takav dokument, o zajedničkoj budućnosti. Velika potvrda ugleda koji Srbija ima, kao prva zemlja u Evropi sa takvim partnerstvom sa Kinom – rekao je Mali.

On kaže da po jednom istraživanju, od 44 oblasti inovacije tehnološkoj razvoja i veštačke inteligencije, u 37 oblasti Kina je lider.

(Kurir.rs)

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti