Na hranu su od Srba manje trošili samo stanovnici Bugarske, Turske i Makedonije. EU je na hranu u proseku u prošloj godini trošila 1,861 evra po stanovniku a Srbija 926 evra.

Najviše smo trošili na meso (61,8 odsto od EU proseka), a najmanje na ribu (23,5 odsto). Manju potrošnju na ribu od Srbije (27 evra) imali su u Mađarskoj (14 evra), Turskoj (18), Bugarskoj (24), BiH (25) i u Makedoniji (26 evra), navodi se na sajtu makroekonomija.org. Na bezalkoholna pića u Srbiji je istovremeno trošeno 62,8 odsto od proseka EU a na alkoholna pića 39 odsto.

S druge strane, statistika pokazuje da Srbi, vrednsno posmatrano, relativno vode računa o zdravlju. Tako ih je briga o zdravlju u prošloj godini u proseku koštala 458 evra. U odnosu na evropski prosek to je ipak tek 17,8 odsto. Manje od nas istovremeno su trošili u Crnoj Gori, Turskoj, BiH, Albaniji i Makedoniji.

Ekonomista Miroslav Zdravković napominje da hrana mora da se jede po bilo kojoj ceni, tako da su ovo nužni troškovi, dok se na ostalo u Srbiji troši što pretekne.

Na stanovanje se u Srbiji trošilo 878 evra što je na 21,4 odsto od proseka EU. Manje su za ovu namenu trošili u Crnoj Gori, Turskoj, Albaniji, BiH i S. Makedoniji.

Interesatno je da su troškovi komunikacija u Srbiji bili su na 50,1 odsto od proseka EU: kod nas se trošilo 212 evra a u EU 423 evra. Manje troškove su imali u Poljskoj, Bugarskoj i Makedoniji.

Kultura i sport

Očekivano, Srbi su i u prošloj godini gotovo zanemarljivo malo trošili na obrazovanje, kulturu, reakreaciju. I dok se na rekreaciju i kulturu u EU trošilo prosečno 1.761 evro, u Srbiji se trošilo samo 281 evro. To je tek 16 odsto proseka EU. Manje su od Srbije trošili samo u Turskoj, BiH i Makedoniji. U Albaniji je potrošnja bila 433 evra, što je, kako navodi Zdravković, verovatno posledica potrošnje turista.

Na obrazovanje se u EU trošilo 1.407 evra, a u Srbiji 240. Manje izdatke od Srbije imali su u Turskoj i Makedoniji.

Na restorane i hotele u EU se trošilo 1.434 evra a u Srbiji samo 119 (8,3 odsto od proseka EU).

Posmatrano vrednosno, u evrima, BDP Srbije je na 19,8 odsto od proseka EU, a potrošnja stanovništva na 23 odsto. Najviše smo se primakli EU u potrošnji na cigarete, gde smo na 69,6 odsto od proseka EU, a tu se BiH čak i kvalifikovala za članstvo jer njeno stanovništvo troši 2 evra više od proseka, dok je u Hrvatskoj potrošnja na cigarete veća za 1 evro.

 

Izvor: Srbija Danas/Blic

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments