Srbija danas prvi put slavi novi državni praznik

       
Foto: Wikipedia/public domain

Srbija danas po prvi put obeležava Dan Ćirila i Metodija, odnosno Dan slovenske pismenosti i kulture kao državni praznik. Prosvetitelji Ćirilo i Metodije osnivači su slovenske književnosti i tvorci prvog slovenskog pisma – glagoljice.

Inicijativa je potekla od Ministarstva kulture, a Vlada Srbije usvojila je ovaj predlog. Iako smo navikli da se praznici obeležavaju neradno, za ovaj praznik, ipak, nećete dobijati slobodan dan.

Ćirilo o Metodije bili su dva brata, rođena u Solunu, u kući znamenitih roditelja. Stariji brat Metodije proveo je kao ofcir deset godina među Slovenima i tako naučio slovenski jezik.

Po povratku u Grčku zamonašio se, a malo posle toga pridružio mu se i mlađi brat Kirilo. U Carigradu su sastavili slovensku azbuku od 38 slova i počeli da prevode crkvene knjige sa grčkog na slovenski. Na poziv kneza Rastislava otišli su u Moraviju da šire veru Hristovu, a umnoćene crkvene knjige davali su sveštenicima koji su nastavili rad na prosvećivanju.

Na Papin poziv stigli su u Rim gde se Ćirilo razboleo i umro 869. godine. Metodije se vratio u Moraviju i nastavio širenje vere među Slovenima sve do smrti 885. godine. Njegovo delo nastavili su njegovi učenici na čelu sa svetim Klimentom i Naumom koji su sastavili pismo ćirilica.

Izvor: Telegraf

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments