Povodom terorističkog napada na džamiju na severu Sinajskog poluostrva u kojem je preminulo više od dvesta ljudi oglasili su se i zvačnični Srbije.

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je danas telegram saučešća ministru inostranih poslova Egipta Samehu Hasanu Šukriju.

„Sa velikom tugom i nevericom primili smo vest o terorističkom napadu u Vašoj zemlji.

Dozvolite mi da Vam u ime Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i u svoje lično ime prenesem izraze najiskrenijeg saučešća zbog gubitka nevinih života.

Teško je naći reči utehe za ljude koji su izgubili svoje najmilije. Molim Vas da porodicama i prijateljima poginulih, kao i građanima Egipta, prenesete iskreno saosećanje građana Srbije, a povređenima želje za brz oporavak.

Koristim ovu priliku da izrazim najoštriju osudu ovih i svih drugih terorističkih akata čiji je je jedini cilj ubijanje ljudi, pokušaj izazivanja haosa i atak na civilizacijske vrednosti savremenog sveta, ali i na pravo svakog čoveka da slobodan od straha živi i stvara.

Srbija je bezrezervno odlučna i spremna da na svaki mogući način, u saradnji sa Vama i svima onima koji, kao i mi, osuđuju ovakve varvarske akte, pruži svoj maksimalni doprinos iskorenjivanju ovog najvećeg zla današnjice”, navodi se u telegramu saučešća Dačića.

Agencija Asošiejted pres je taj napad označila kao najsmrtonosniji ikada izveden napad islamista na egipatske civile. Prema poslednjim informacijama, u napadu na vernike koji su se molili u džamiji, poginulo je oko 235 osoba, a oko 130 je ranjeno.

Napad  su osudili i SAD, Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati,  Rusija, Francuska i Velika Britanija. 

Zasad, još niko nije preuzeo odgovornost za ovaj zločin.

Foto: Instagram

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments