8.9 C
Novi Sad
04/12/2022, 13:28
Srbija Srbija primljena u CERN

Srbija primljena u CERN

Foto: Vlada Srbije

Republika Srbija postala je 23. punopravna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), odlučeno je juče u Ženevi, jednoglasnim usvajanjem rezolucije Saveta ove organizacije.

Uz Izrael, Švajcarsku i Norvešku, Srbija je četvrta zemlja koja nije članica EU, a punopravna je članica ove prestižne naučne organizacije. Srbija je postala stalna članica, a da ni sve članice EU nisu pristupile CERN-u. Najbliža stalnom članstvu je Slovenija, koja ima status pridruženog člana, kakav je prethodno imala i Srbija.
Punopravno članstvo omogućava da studenti i profesori iz naše zemlje rade istraživanja na svetskom nivou u Srbiji, kao i da naša privreda učestvuje u većem obimu na projektima u CERN-u.

Pored podizanja kvaliteta naučnih istraživanja, pristupa najnovijoj naučnoj opremi i tehnologijama, kao i prenošenja iskustva i znanja, članstvo u CERN-u uticaće na sprečavanje odlaska obrazovanih mladih ljudi iz Srbije.

Naši istraživači ravnopravno će učestvovati na svim konkursima CERN-a, od finansiranja projekata naučne izvrsnosti, redovnih letnjih škola za studente i diplomce, doktorskih i postdoktorskih stipendija, do finansijske podrške za naučne specijalizacije.

Srpska privreda imaće značajnu korist od članstva, s obzirom na to da će naše kompanije moći da u većoj meri učestvuju na svim tenderima koje raspisuje CERN i tako se ravnopravno takmiče sa svetski uspešnim kompanijama.

Stalno članstvo u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja biće dodatni podsticaj za osnaživanje domaće nauke. Od 1. januara 2019. godine, počinje sa radom Fond za nauku, koji će omogućiti konkurentno finansiranje naučnih istraživanja i bolju povezanost nauke i privrede.

Ulaganje u inovativnu infrastrukturu od 100 miliona evra znači izgradnju naučno-tehnoloških parkova u Nišu i Novom Sadu, proširenje naučno-tehnološkog parka u Beogradu, izgradnju zgrade BioSens instituta u Novom Sadu kao evropskog centra izvrsnosti u digitalnoj poljoprivredi, laboratorijske lamele Elektronskog fakulteta u Nišu, Data centra u Kragujevcu, te izgradnju novih zgrada FON-a i Instituta za fiziku u Beogradu.

Uz zapošljavanje najboljih doktoranada pri fakultetima i naučnim institutima u Srbiji (hiljadu mladih naučnika potpisalo je ugovore o radu u julu, a prošlog meseca objavljen je poziv za novih sto), Vlada Srbije sistemski podržava nauku i stvara uslove koji će omogućiti našim mladim naučnicima da ostanu u zemlji.

Mladi naučnici će direktno uticati na transformaciju srpske ekonomije zasnovane na investicijama u ekonomiju zasnovanu na inovacijama, što je prioritetni cilj Vlade Srbije jer predstavlja razvojnu šansu Srbije za 21. vek.

Članstvo u jednoj od najpriznatijih naučnih organizacija u svetu, rezultat je kontinuiranih napora Vlade Srbije usmerenih na razvoj nauke i modernizaciju obrazovanja, koje je predsednica Vlade postavila kao svoje prioritete na početku mandata. Brnabić je u septembru posetila sedište CERN-a u Ženevi i predstavila reforme koje Vlada Srbije sprovodi u oblasti nauke i obrazovanja.

Članstvo Srbije u CERN-u biće formalno potvrđeno nakon što Narodna skupština Republike Srbije i Unesko, prema ustanovljenim procedurama, ratifikuju ovu rezoluciju.

Zvaničan prijem Srbije kao stalnog člana CERN-a biće upriličen svečanom ceremonijom podizanja srpske zastave ispred zgrade CERN-a u Ženevi, kojoj će prisustvovati najviši državni vrh.

Izvor: Vlada Srbije

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments