Претрага
Претрага
Close this search box.

SRBIJA U CRVENOM! Gore meteoalarmi, danas veoma toplo vreme! Pazite se jedne OPASNE POJAVE

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Vreme će u Srbiji danas biti pretežno sunčano, ponegde uz malu ili umerenu oblačnost i izolovanu pojavu kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom na severu Vojvodine i u brdsko-planinskim predelima jugozapadne i južne Srbije.

Maksimalne temperature do ponedeljka biće od 30 do 37 stepeni Celzijusa, a od utorka u manjem padu, najpre na severu i zapadu Srbije.

Sledeće sedmice očekuje nas i nestabilnije vreme u odnosu na dane vikenda, pa se ponovo očekuju lokalni pljuskovi i grmljavine i u ostalim regionima.

Svuda upaljeni meteoalarmi

Zbog visokih temperatura i danas je na snazi žuti meteoalarm što znači da vreme može biti potencijalno opasno.

Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike – stoji u pojašnjenju RHMZ.

Visok UV indeks

UV indeksa ima više od 11. Do 2 je nizak i zelen, od 3 do 5 je umeren i žut, od 6 do 7 je visok i narandžast. Od 8 do 10 je vrlo visok i crven, a od 11 i više ekstremno visok i to je ljubičasta zona.

Kako je u petak najavio RHMZ UV indeksi crveni su danas, za kada je prema zvaničnoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda najavljena maksimalna temperatura od 36 i 37 stepeni, u celoj zemlji.

Kako se zaštiti na jakom suncu

  • Izbegavajte boravak na suncu u u vreme kada su UV zraci najjači – u periodu od 10 do 17 sati
  • Sklonite se u hladovinu u vreme kada su UV zraci najjači
  • Nosite zaštitnu odeću, šešire i naočari za sunce
  • Na suncu koristite zaštitne kreme
  • Informišite se o indeksu UV zračenja

I lekari upalili alarme!

Usled visokih temperatura i visoke vlažnosti vazduha može da dođe i do toplotnog udara. On se, kako su stručnjaci Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” objasnili u izveštaju o tome kako povišene spoljne temperature utiču na zdravlje ljudi, smatra najtežom komplikacijom termičkog stresa, koja zahteva neodložnu medicinsku intervenciju.

Jače nevreme od ponedeljka

Prvi dan sa jačim nevremenom tokom ovog toplog talasa će biti u ponedeljak 10. jun, navodi Hailz Srbija.

– Borski okrug, Braničevski okrug, Južno-Banatski i Srednje-Banatski okruzi, Južno-Bački i Zapadno-Bački okruzi će se nalaziti u sektoru za oluje sa krupnim gradom i orkanskim vetrom posle 14 sati. Nekoliko superćelija će se inicirati duž suve linije u regionu Beograda, Srema, Pomoravlja, severa Šumadije i u Slavoniji.

Smer kretanja će biti prema istoku i severoistoku i maksimum intenziteta bi oluje mogle imati u regionu uz Rumuniju”, najavio je Hailz Srbija.

blic.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti