Četvoročlana porodica Gnjatović koja je u ponedeljak krenula iz Beograda za Kanadu ostala na aerodromu u Londonu jer su letovi obustavljeni, piše list Politika.

Da virus korona ne mora obolelog samo da „prikuje” za krevet, nego i potpuno zdravog da zatvori na aerodromu u belom svetu potvrdila je četvoročlana porodica Gnjatović koja je iz Beograda u ponedeljak pre podne krenula redovnim letom preko Londona za Kanadu, gde inače živi. Kako priča Zorica Gnjatović, majka maloletnih dečaka s kojima je bila u poseti roditeljima, našli su se u čudu kada su po sletanju na aerodrom Hitrou saznali da ne mogu dalje.

– Najnormalnije smo poleteli avionom „Er Srbija” iz Beograda. To je bio prvi let za London tog dana, a drugi po podne oko 17 časova. Po sletanju smo krenuli da čekiramo karte jer smo samo u tranzitu u Londonu, ali pošto je Kanada već bila tog jutra obustavila letove, nismo imali kud. Nije nam bilo jasno ni kako nas na aerodromu u Beogradu niko nije obavestio da dalje iz  Londona avioni ne lete. U tom slučaju ne bismo napuštali prestonicu – priča Zorica Gnjatović.

– Na šalteru „Er Kanada”, kompanije kojom je trebalo da putujemo iz Londona, rečeno nam je da oni ne mogu da nam pomognu i da samo sprovode odluku donetu tokom prethodne noći, te da čekamo da vidimo kada će biti prvi naredni let. Razlog otkazivanja je novi soj virusa korona koji se širi 70 puta brže od već postojećeg. U jednom času smo ostali samo nas četvoro na aerodromu jer su ostali putnici mahom došli samo do Londona. Avion iz Beograda je bio inače poluprazan – priča ona.

Prvo su, ističe, pomislili da se vrate u Beograd. Avion kojim su doleteli, međutim, već je odleteo nazad.

– A onda smo shvatili da i ako se vratimo, da moramo da se testiramo i budemo u karantinu bar 10 do 14 dana. Zato smo odlučili da ipak saznamo kada je prvi naredni let za Kanadu i čekamo. Jer oboje radimo i deca idu u školu i cilj nam je da što pre stignemo kući. Najgora je bila ta neizvesnost kada će prvi naredni let za Kanadu. Dugo niko ništa nije mogao da nam kaže. Posle skoro pet sati čekanja na aerodromu dobijamo informaciju da bi 25. decembra trebalo da bude let za Vankuver, odakle treba da idemo za Toronto – kaže ova putnica.

Pošto je reč o četiri dana koje treba da provedu na aerodromu, ništa drugo im nije preostalo nego da izvade vizu za Englesku i pronađu neki hotel.

– Sve su to dodatni neplanirani troškovi, ali samo da ne dočekamo ovde i Novu godinu jer nemamo stvari kod nas. Koferi su negde na pola puta. Čekamo da nam jave da li su u Vankuveru ili su vraćeni za Beograd – navodi naša sagovornica.

Inače, na sajtu britanske vlade u ponedeljak je objavljeno saopštenje da je Kanada obustavila avio-saobraćaj sa tom državom, kao i preporuke da svi oni koji treba da nastave put iz Londona moraju da odlože putovanje.

– U obavezi smo da kontaktiramo avio-prevoznike za sva dalja pitanja – kaže Gnjatovićeva, a na pitanje da li se plaše da baš tu u epicentru novog još jačeg virusa „ne pokupe” zarazu, odgovara da i ne izlaze iz hotela, a da su tu preduzete sve mere predostrožnosti.

– Čini nam se da su letovi otkazani više zbog toga da se ne bi putovalo tokom katoličkog Božića i Nove godine kako se kovid 19 ne bi širio, pa su se dosetili da pojačaju priču novim sojem još opasnijeg virusa – kaže ova putnica.

Porodica se obratila „Er Srbiji” da im javi šta je sa njihovim prtljagom.

– U Londonu na aerodromu nam je rečeno da ukoliko prtljag ne bude u Vankuveru, a do nas ne stigne dok smo ovde, da bi mogao zbog virusa i da bude uništen. Verujem da to ne rade i da sam ih samo pogrešno razumela, te da će nam prtljag ipak vratiti – kaže Gnjatovićeva.

 Inače, londonski Hitrou je pre dva dana takođe objavio na „Tviteru” da svi putnici treba da provere status svojih letova pre nego što krenu na aerodrom, što je ova porodica, kako tvrdi Gnjatovićeva, i učinila.

–Međutim, do našeg polaska iz Beograda sve je bilo po planu – zaključuje sagovornica Politike.

nsuzivo.rs/Politika.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments