Претрага
Претрага
Close this search box.

SRPSKE SALATE NA LISTI 50 NAJBOLJIH NA SVETU! Šopska zauzela visoko mesto, pripisali je Bugarima

Foto: Pixabay

Svetski poznati kulinarski sajt Taste Atlas, koji je jednom prilikom objavio listu najgorih jela u Srbiji, izvukao je 50 najboljih salata na svetu. Među 50 koje se nalaze na listi, visoke pozicije zauzele su i dve srpske salate. U pitanju su belolučane paprike i moravska salata koje su se pozicionirale na 21. i 22. mesto.

Prvo mesto pripalo je grčkoj salati dakos, dok je klasična grčka salata na koju smo navikli, zauzela treće mesto na listi. Šopska salata, o čijem se poreklu često polemiše, zauzela je deveto mesto. Taste Atlas je šopsku salatu predstavio kao bugarsku nacionalnu salatu.

Ipak, svi znamo koliko je šopska salata popularna na Balkanu. Ime je dobila po Šopima, narodu koji je živeo na području Šopluk u Bugarskoj. Geograf i etnolog Jovan Cvijić tvrdio je da je u područje Šopluka ulazila zapadna Bugarska, jugoistočna Srbija, ali i istočna Severna Makedonija. Tako je nastala nedoumica o poreklu šopske salate. Uvek se rado jela svuda i svi su je svojatali.

Belolučane paprike, koje mogu da budu i kao zimnica, jesu pečene crvene paprike sa belim lukom, uljem, sirćetom i ponekad peršunom. Moravska salata, koja je zauzela 22. mesto, takođe se pravi od pečenih, crvenih paprika koje se mešaju sa paradajzom, belim lukom, prazilukom i ljutom pečenom paprikom uz dodatak soli, sirćeta i ulja.

mondo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti