Претрага
Претрага
Close this search box.

Srpski praznik u Njujorku – Dan srpskog nasleđa obeležavaće se svakog 26. februara

Foto: Vojvodina uživo
Gradonačelnik Njujorka Erik Adams proglasio je 26. februar za Dan srpskog nasleđa u Njujorku, a promovisan je juče svečanim podizanjem zastava Srbije i SAD na Menhetnu . 

U video prilogu Vojvodina uživo pogledajte kako je proslevljen prvi Dan srpskog nasleđa u Njujorku:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vojvodina uživo (@vojvodinauzivo.rs)


Kancelarija gradonačelnika izdala je proklamaciju u znak uvažavanja predstavnika srpske nacije koji su, kako je navedeno, zajedno sa generacijama imigranata iz čitavog sveta prešle okean tražeći nove slobode i prilike.

Objava grada Njujork izvor X mreža Serbia in New York

“Izuzetno sam ponosan što vodim grad sa dinamičnom srpskom zajednicom koja je decenijama davala ogroman doprinos socijalnom, kulturnom i ekonomskom životu našeg grada”, navedeno je u tekstu proklamacije. Stitinudeseti gradonačelnik Njujorka rekao je da mu je veliko zadovoljstvo da zajedno sa generalnim konzulom podigne zastavu Srbije slaveći srpsko kulturno nasleđe.

Podsećajući da vodi grad od 8.8 miliona stanovnika, koji ima i najveći broj različitih nacionalnosti u SAD, Adams je dodao da slavljenje različitosti jača grad.

“Biće to odlična prilika da svaki Njujorčanin produbi razumevanje i znanja o srpskoj kulturi i solidarno stane uz svoju braću i sestre iz jugoistočne Evrope”,navodi se u tekstu. “Ova proklamacija gradonačelnika Adamsa predstavlja izraz dubokog poštovanja srpsko-američkih odnosa i prepoznavanja istorijskog doprinosa srpske zajednice ukupnom socijalnom, ekonomskom i kulturnom profilu grada Njujorka”, naveli su u Generalnom konzulatu Srbije u Njujorku.

U delu Objave podseća se na istoriju Srbije, na teške borbe protiv Otomanskog carstva kao i na Berlinski kongres 1878. kao prekretnicu u nezavisnosti Srbije na međunarodnoj sceni.

Srpska zastava u Njujorku – Dan srpskog nasleđa, 26. februar 2024. izvor Serbia in New York X mreža

Podsećamo da se srpska zastava vijorila na jarbolu Bele kuće 28. jula 1918. godine   kada je tadašnji predsednik SAD Vudrou Vilson zadivljen vojničkim stoicizmom, heroizmom i žrtvom srpskog naroda, naredio da se na Beloj kući zavijori naša zastava. Ovim povodom organizovana je svečanost na kojoj je Vilson uputio poruku, koja je pročitana u crkvama širom Amerike, a objavljena je i u većini novina, u kojoj hvali herojstvo Srba, i poziva Amerikance da na mesnim bogosluženjima iskažu saosećanje. Za veliko poštovanje Srba, zaslužan je Mihajlo Pupin, koga je Kraljevina Srbija imenovala za počasnog konzula u SAD 1912. godine. Nakon Prvog svetskog rata Pupin je bio ne samo izuzetno poštovana ličnost u naučnim krugovima već je zahvaljujući ličnom poznanstvu sa predsednikom SAD Vudro Vilsonom imao uticaj i na političke odluke.

Srpska zastava, a potom i Francuska bile su jedine dve zastave koje su se ikada vijorile na Beloj kuću u američkoj istoriji.

Jučerašnjoj ceremoniji u Njujorku prisustvovali su brojni gradski zvaničnici, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i srpske dijaspore. Pored generalnog konzula i gradonačelnika, na skupu će govoriti i nadležni funkcioneri njujorške administracije i istaknuti predstavnici srpske zajednice.

Ovaj događaj će uveličati i predstavnici KUD “Opančići”, izvođenjem tradicionalnih srpskih pesama i igara.

vojvodinauzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага