Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević razgovarao je danas sa učenicima koji su postigli najveće uspehe na međunarodnim matematičkim i informatičkim takmičenjima.

Šarčević je učenicima čestitao na postignutim rezultatima ocenjujući da je taj uspeh i na dobrobit Srbije.

“Znam da ćete sigurno nastaviti da studirate u toj oblasti…Država će to izuzetno ceniti i podržavati. Mi radimo silne nove i modele i zakone i koncepte u kojima će to biti jako vidljivo, gde će biti dovoljno kompanija koje će biti srećne da vas vide ovde u Srbiji”, kazao je ministar.

Foto: Vlada Srbije

Šarčević je rekao da se, izmeću ostalog, radi na novom modelu zakona o stipendiranju učenika i studenata, kao i novi zakon o dualnom u visokom obrazovanju.

On je ocenio da je Srbija mala zemlja, ali da ima možda najbolje matematičare.

Predsednik Društva matematičara Srbije Vojislav Andrić zahvalio je ministru na prijemu i dodao da se ovakvi rezultati mogu postići velikim odricanjem i trudom.

“Ovih 30 priznanja koja je osvojilo naših 26 učenika nije ostalo bez odjeka. Osvojiti samo na nekih šest takmičenja 11 zlatnih, sedam srebrnih i 10 bronzanih medalja i dve pohvale nije lako. Pogotovo što iza takvih rezultata znači višeznačan trud. Najviše učenika, ali i njihovih mentora, koji rade u škola i onih koji rade na pripremama koje Društvo matematičara organizuje pred velika takmičenja”, rekao je on.

Andrić je dodao da Društvo matematičara zastupa Republiku Srbiju na osam velikih međunarodnih matematičkih i informatičkih takmičenja. On je na podršci zahvalio Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompaniji NIS koji sprovodi program “Energija znanja”.

Andrić je u znak zahvalnosti Društva matematičara predao plakete Mladenu Šarčeviću i predstavnica kompanije NIS Snežani Lakićević, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

 

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments