Srpsko-korejski IT centar obeležio je danas godinu dana rada, a ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže da je taj centar proglašen za najuspešniji tog tipa u svetu u konkurenciji 52 slična širom planete.

Ružić je na obeležavanju godišnjice rada rekao da je kroz obuke u tom centru svoje veštine usavršilo više od 13.000 građana i službenika javne uprave.

“Za godinu dana postigli smo zacrtane ciljeve i premašili mnoga očekivanja”, rekao je Ružić u centru, koji je multifunkcionalan i visokotehnološki opremljen prostor namenjen za obučavanje službenika javne uprave i građana u kompjuterskoj i informatičkoj pismenosti.

Kako je naveo, u centru koji je rezultat odlične saradnje Srbije i Republike Koreje, organizovano je više od 500 različitih IT obuka na kojima su službenici učili kako da rade na važnim projektima od državnog značaja.

Rekao je da su ti projekti između ostalog adresni registar, digitalizacija kulturne baštine, servis eBeba za upis dece u porodilištu i eZUP za smanjenje papirologije na šalterima.

“Obuke službenika su važne jer jedino edukovani, profesionalni službenici mogu da odgovore na potrebe građana na brz, efikasan i adekvatan način. Tako jačamo i poverenje građana u državne institucije i obezbeđujemo predvidljivost i sigurnost u radu sa nama”, rekao je Ružić.

Kaže i da su u centru održane i druge zanimljive obuke za građane, navodeći WikiLIve konferenciju povodom 15 godina Wikipedia na srpskom jeziku, a do sad je na održanim obukama i seminarima Wikipedia u Centru učestvovalo oko 300 aktivista.

Ružić je najavio da će sledeći projekat na kome će se raditi biti projekat “Pametni gradovi” u koji će korejska vlada uložiti 200.000 evra.

Cilj tog projekta, kako je naveo, je da gradska uprava upotrebom modernih tehnologija unapredi rad i obezbedi budući održiv, a kvalitetan život stanovnika.

Ambasador Južne Koreje u Srbiji Fjong Čan Če rekao je da je Centar simbol saradnje Srbije i Južne Koreje i najavio da će ta zemlja nastaviti da podržava napore Srbije u uspostavljanju e-uprave.

Rukovodilac Srpsko-korejskog IT Centra Dara Gravara podsetila je da je zapravo realizacija projekta otvaranja centra u Beogradu počela pre tri godine, te da su sada u planu pregovori za otvaranje još jednog takvog centra u Srbiji, i to u Nišu.

Obeležavanju godišnjice rada prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Izvor: Tanjug

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments