Претрага
Претрага
Close this search box.

Šta obići u Banatu? (Prvi deo)

Foto: Vojvodina uživo
BANAT – Ušukani gradovi, sela i predeli u Banatu, kroz raznolikost kako istorijskih, tako i prirodnih bogatstava čuvaju kulturnu baštinu ove regije.

U nastavku teksta predstavićemo vam neka od autentičnih mesta u Banatu:

Deliblatska peščara

Deliblatska peščara je najveći peščani teren u Evropi, koji se proteže između Dunava i Karpata na 300 kvadratnih kilometara. Prirodno bogatstvo peščare čine različite vrste flore i faune, a o njenom značaju govori činjenica da je 1977. godine proglašena Specijalnim rezervatom prirode, a 1989. godine za Međunarodno značajno stanište ptica (IBA).

Pored nestvarne prirode u kojoj ćete zasigurno uživati, na ovom mestu nalaze se različiti naučno-rekreativni sadržaji i izletišta, poput Edukativnog centra “Čardak” i izletišta “Devojački bunar”, koji su idealni za beg od gradske gužve.

Edukativni centar “Čardak”, okružen je nestvarnom prirodom u kojoj se održavaju raznovrsne aktivnosti: pešačenje, vožnja bicikla, foto safari, različite edukacije o očuvanju biodiverziteta… Prostor oko Edukativnog centra upotpunjen je informativnim tablama, osmatračnicama, sportskim terenima, restoranom…

Takođe, tu se nalazi i info centar sa ljubaznim osobljem u kom možete više saznati o aktivnostima ovog mesta.

Carska bara

U blizini Zrenjanina, između Begeja i Tise, nalazi se Specijalni rezervat prirode “Carska bara”. Na samom ulasku u Carsku baru dočekaće vas veseli cvrkut ptica, koje predstavljaju jedno od najznačajnijih bogatstava ovog, nestvarnog mesta.

Posetioci Carske bare su iz godine u godinu sve brojniji, naročito tokom vikenda. Iako je dinamika drugačija radnim danima, neke od aktivnosti su: tim bildinzi, vožnja kanuima i brodićem, šetnja…

Kaštel Ečka

Nadomak Zrenjanina, u mestu Ečka nalazi se prepoznatljivi, crveni dvorac “Kaštel Ečka”. Nekada su na ovom mestu lovili kralj Petar i austrijski prestolonaslednik Franc Ferdinand. Tokom svog dugog postojanja, kaštel je menjao vlasnike ali i svoj izgled.

Veruje se da je njegov prvi vlasnik bio Lukač Lazar, koji je prvobitno kupio zapuštenu pustaru, a zatim izgradio crkvu i naselje za svoje kmetove.

Jedan od najveličanstvenijih događaja tog vremena, bilo je otvaranje ovog utvrđenja. Povodom toga, održano je trodnevno slavlje, a vrhunac večeri dogodio se trećeg dana kada je goste svojim virtuoznim sviranjem oduševio Franc List, tada “čudo od deteta”.

Kaštel Ečka, nekadašnje plemićko imanje, danas je pretvoreno u ugostiteljski objekat. U okviru kompleksa, nalaze se i prateći objekti poput stare konjušarnice, katoličke crkve i vodotornja na kanalu.

Bogomolja vodice

Foto: Grad Kikinda

Na samo 3 kilometara južno od Kikinde, nalazi se kultno mesto “Bogomolja vodice”, koje se sastoji od konaka, crkvice i kuće čuvara. Prema predanju, na uzvišenom platou iznad crkvice izbušena su 4 bunara, za koje se verovalo da imaju lekovita svojstva.

Iako se zasigurno ne zna od koga je potekla informacija o lekovitosti bunara, činjenica je da su tada mnogi čuli za to. Osim meštana okolnih mesta, ovo mesto su posećivali mnogi ljudi iz različitih krajeva sveta, koji su se umivali čuvenom vodom iz bunara.

Kompleks je proglašen za Spomenik kulture od velikog značaja i kao takav predstavlja idealnu turističku destinaciju u Banatu.

Foto: Vojvodina uživo

Park prirode “Ponjavica”

Park prirode “Ponjavica” je zaštićeno prirodno dobro koje se nalazi na teritoriji opštine Pančevo. Prostire se na teritoriji dva naseljena mesta, Omoljice i Banatskog Brestovca, a zahvaljujući redovnom održavanju, ono predstavlja jedno od omiljenih izletišta mnogih.

Jedna od najvećih vrednosti ovog parka prirode jeste upravo obilje raznih vrsta ptica, od kojih su neke veoma retke i pod zaštitom. Iako je park prirode “Ponjevica” najposećeniji tokom letnjeg perioda zbog kompletno uređenih plaža, mnogi ga posećuju i tokom cele godine zbog  bogate prirode koja ga okružuje.

Svi ovi lokaliteti, zajedno s mnogim drugim u Banatu, čine ovu regiju privlačnim mestom za posetioce i istraživače.

vojvodinauzivo

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Djaja
14.10.2023 09:18

Kad će te naučiti da Deliblatska peščara više nema blage veze sa peskom, jer je više od 90% pod niskim ili visokim rastinjem? Pesak se može videti samo na rubu, u nekim tzv. “enklavama”.

Povezane vesti

Претрага