Претрага
Претрага
Close this search box.

ŠTA ZNAČI PREPORUKA VLADE DA DRUGI DAN BOŽIĆA BUDE NERADAN: Da li će vam biti plaćeno ako radite 8. januara

Foto: kossev.info

Zaključak Vlade Srbije kojim se preporučuje poslodavcima da zaposlenima omoguće da ne rade na drugi dan Božića 8. januara, a da oni koji budu na radnom mestu dobiju uvećanu dnevnicu, donet na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića – nije obavezujući.

S obzirom na to da je Vlada Srbije u tehničkom mandatu, u kojem je otkad su bili raspisani vanredni parlamentarni izbori, i ne može da predlaže zakone, niti Skupština može da ih usvaja, jer je raspuštena, a nova još nije konstituisana, zaključak koji je donela Vlade je bilo jedino moguće rešenje.

Poslodavci će doneti konačnu odluku da li će preporuku prihvatiti ili ne, a nepoštovanje preporuke ne podrazumeva bilo kakve kazne. To praktično znači da poslodavac nema zakonsku obavezu da zaposlene pusti da ostanu kod kuće i praznuju, niti da im ako dođu na posao obezbedi prazničnu dnevnicu koja im, inače, pripada kada recimo rade tokom prvomajskih praznika ili za Novu godinu. Jer, 1. maj i Nova godina – nalaze se na zvaničnom spisku praznika i to je upisano u Zakon.

Da bi 8. januar trajno ušao među praznike koji se obeležavaju neradno, mora da bude promenjen Zakon o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji ili da bude donet leks specijalis. Ni jedno ni drugo trenutno, dok su Vlada i parlament u tehničkom mandatu, nije moguće. Čim se formira nova Vlada i počne da zaseda parlament, izmene će najverovatnije biti na dnevnom redu, kako bi od sledeće godine dva dana Božića bila neradna.

Vlada Srbije usvojila je danas zaključak kojim se preporučuje da 8. januar bude neradni dan i data je preporuka da radnici koji dolaze na posao ovog dana treba da imaju ista prava koja pripadaju zaposlenom za rad na dan praznika koji je neradan dan.

Predsednik Aleksandar Vučić govorio je prethodnih dana da će se “videti može li Vlada Srbije da donese odluku da 8. januar bude neradni dan”.

Novosti

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Milan
05.01.2024 16:57

Preporuka za slobodan dan, vraćanje vojnog roka, Kosovo, sve samo da se ne priča o izborima.

Povezane vesti