Претрага
Претрага
Close this search box.

Stigle nove cene goriva: Jedan naftni derivat pojeftinio, ljudi mogu da odahnu

Foto: nsuzivo.rs

Objavljene su nove cene goriva! Litar evrodizela će na pumpama koštati do 203 dinara, dok će se benzin evropremijum BMB 95 najviše plaćati 199 dinara za litar.

To znači da je dizel pojeftinio za 2 dinara dok je benzin pojeftinio za 3 dinara.

Inače, cene se objavljuju svakog petka do 15 časova.

Mađarski minsitar pozvao prodavce goriva da prilagode cene

Mađarska vlada pozvala je prodavce goriva da dobrovoljno prilagode svoje cene regionalnom proseku kako mađarske cene goriva ne bi zaostajale za njima, izjavio je ministar za nacionalnu ekonomiju juče.

Marton Nagi rekao je da bi cene posebno benzina 95 i dizela trebalo da se vrate na regionalni prosek. Već je došlo do pozitivnog pomaka, ali cene goriva očekivane od petka i dalje su više od regionalnog proseka, sa razlikom od 10 forinti (EUR 0,25 / 1 EUR = 393,46 forinti) za dizel i 27 forinti za benzin, istakao je. Vlada je dala prodavcima goriva dva nedelje da reaguju.

Foto: Envato elements

Márton Nagi je podsetio da su vlada i Mađarska asocijacija za naftu potpisale sporazum kako bi se osiguralo da domaće cene goriva ne budu više od prosečne cene u regionu.

On je pre skoro dve nedelje pozvao predstavnike Mađarske asocijacije za naftu, uključujući i MOL (mađarsku multinacionalnu naftnu i gasnu kompaniju), u svoj kabinet.

Tokom sastanka, obavestio je strane da će Centralni zavod za statistiku uskoro uspostaviti javni sistem za praćenje regionalnih cena goriva, koji će redovno prikazivati ​​razlike u cenama. Prvo takvo objavljivanje izvršeno je prošlog petka, i već je jasno da su u industriji, uključujući i MOL, prilagodili se tome, rekao je ministar. Dodao je da je kompanija ove nedelje postepeno smanjivala cene goriva prenosi hungarytoday.hu.

Nafta Brent danas se prodaje za više od 89 dolara po barelu.

(Telegraf Biznis)

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Bratislav
10.05.2024 11:07

Kada se na mađarskom jeziku napiše prezime Nagy, to se izgovara sa NaĐ. Dakle gy se čita kao Đ i sa slovom Đ treba da se transkribuje na srpski jezik. Mađarski ministar nacionalne ekonomije se zove Marton Nađ, a ne kao što ste naveli Nagi.

Povezane vesti