Rezultati istraživanja u projektu ”Eurostudent” pokazuju da prosečni student u Srbiji ima 23 godine, ženskog je pola, ne radi tokom sudiranja, živi sa roditeljima, mesečni troškovi su joj 34 hiljade dinara i potpuno finansijski zavisi od roditelja. 

Potpuna finansijska zavisnost od roditelja je prisutna u čak 96 odsto slučajeva, a studenti tokom školovanja nemaju prilike da rade.

Istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku studenata svih državnih i privatnih fakulteta i na svim univerzitetima u Srbiji.

Koordinator istraživanja za Univerzitet u Beogradu Dragan Stanojević kazao je da je istraživanje usmereno na socijalnu dimenziju studenata u Srbiji.

“Prema rezultatima čak 96 odsto studenata potpuno finansijski zavisi od roditelja, što je velika razlika u odnosu na studente u Evropi. To pokazuje da studiranje u Srbiji zavisi potuno od finansijskog stanja roditelja, pa će studiranje postati privilegija bogatih i srednje klase”, rekao je za agenciju Beta Stanojević.

Prema njegovim rečima, više od 50 odsto studenata živi kod roditelja, 40 odsto iznajmljuje smeštaj, a 10 odsto studenata živi u domovima.

“U odnosu na studente u Evropi studenti iz Srbje malo putuju zarad učenja, čak manje od dva odsto studenata je bilo u inostranstvu i vratilo se. Zemlje u koje putuju su Nemačka, Austrija, Italija i Španija”, istakao je Stanojević.

On je dodao da studenti u Srbiji, za razliku od studenata u Evropi, nemaju priliku da rade tokom studija.

“To što studenti u Srbiji ne rade nije razlog u tome što su studenti lenji, već je sistem obrazovanja u Srbiji takav da ne dozvoljava rad tokom studiranja, budući da su prisustva na predavanjima i vežbama na fakultetima obavezna. Drugi problem je što naše tržište rada nema fleksibilno radno vreme niti poslove na kojima bi mogli studenti da rade”, rekao je Stanojević.

Savetnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tatjana Cvetkovski istakla je na promociji rezultata istraživanja Eurostudent da u Srbiji postoji veliki demografski problem koji utiče na visoko obrazovanje.

“Svake godine u Srbiji umre 35.000 ljudi, a prosečna starost je 42 godine. Zato moramo uključiti veći broj stanovništva u visoko obrazovanje. Ministarstvo prosvete će u svoj program uključiti rezultate ovog istraživanja”, rekla je Cvetkovski.

Istraživanje Eurostudent sprovodi se u Evropi svake druge godine.

U Srbiji je istraživanje sprovela fondacija Tempus i Erazmus plus, a ovo je drugi put da je Srbija učestvovala u tom istraživanju.

 

Izvor: Beta

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments