Svaka treća devojka u Srbiji doživljava neželjeno dodirivanje, a skoro 80 odsto mladih doživelo je neki oblik seksualnog uznemiravanja, pokazali su rezultati istraživanja “Mladi i iskustvo seksualnog uznemiravanja” koje je sproveo Autonomni ženski centar.

Kako je saopšteno, najeksplicitnije oblike seksualnog uznemiravanja, neželjeno priljubljivanje, dodirivanje i unošenje u lice ili samododirivanje muškaraca po intimnim delovima tela, doživela je svaka treća devojka u Srbiji.

Dok je najčešći oblik seksualnog uznemiravanja, koji je doživela svaka druga devojka u Srbiji, zviždanje, slanje poljubaca i oblizivanje.

“Devojke su značajno češće od mladića izložene pojedinačnim oblicima seksualnog uznemiravanja i mnogo više njih ume da prepozna određena ponašanja kao takva. Istraživanje je takođe pokazalo da mladi vrlo često ne umeju da imenuju ponašanja koja spadaju u seksualno uznemiravanje”, kaže Sanja Pavlović iz AŽC-a.

Najčešći vid seksualnog uznemiravanja u Srbiji koji doživljavaju mladi je nazivanje neprimerenim nadimcima poput “lutko”, “zlato”, “cico” što doživljava osam od 10 devojaka.

Slične neprimerene nadimke doživljava samo jedan od 10 mladića, dok slanje poljubaca, zviždanje i oblizivanje doživljava svaka druga devojka i svaki šesti mladić.

Neželjene poruke i telefonske pozive seksualnog sadržaja dobija šest od 10 devojaka i tri od 10 mladića.

Na pitanje koje oblike ponašanja prepoznaju kao seksualno uznemiravanje, 95 odsto mladih navelo je “neželjeno dodirivanje, priljubljivanje”, 90 odsto njih navelo je “neželjene pozive i poruke seksualnog sadržaja”, 84 odsto ispitanih smtra da je to “slanje poljubaca, oblizivanje, zviždanje”, a 53 odsto njih da je to “obraćanje neprimerenim nadimcima”.

“Srbija je tek od prošle godine ovakva i slična ponašanja kvalifikovala kao krivično delo polno uznemiravanje za koje je zaprećena novčana ili kazna zatvora do šest meseci.Važno je da znamo da devojke i žene različito reaguju na ove oblike seksualnog nasilja, ali i da sve radnje sa seksualnom konotacijom koje čine da se osećamo poniženo ili uplašeno jesu krivično delo”, dodaje Sanja Pavlović.

Aktivnosti koje AŽC u saradnji sa drugim ženskim organizacijama u Srbiji pokreće sa porukom “Zahtevam da budem ZAŠTIĆENA od seksualnog uznemiravanja” imaju za cilj da u javnosti otvore problem tolerancije društva na oblike seksualnog uznemiravanja, posebno insistirajući na tome da se na fakultetima u Srbiji unapredi zaštita studentkinja i studenata od ovog oblika nasilja.

Anketiranje mladih za istražiavnje obavila je agencija Ninamedia u junu ove godine. U istraživanju je učestvovalo 602 žena i muškaraca starosti između 18 i 30 godina iz Beograda, Niša i Novog Sada.

 

 

Izvor: Tanjug

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments