Претрага
Претрага
Close this search box.

SVE JE PRAŠTALO OD PIROTEHNIKE, NIJEDNA PRIJAVA: Tokom praznika više osoba povređeno, udruženja životinja traže zabranu, MUP sprema novi zakon

Foto: Pexels

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika praštalo je, čini se, više nego ikad: petarde, vatrometi, tzv. redenici-više petardi spojenih jednim fitiljem.

U opštoj pucnjavi, u privatnoj režiji, povređeno je od petardi više dece i mladih. Ipak, kako nam je potvrdila predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović, nije bilo nijedne prijave.

– Možda će biti dostavljene kroz redovni postupak, a te prijave stižu nekoliko meseci posle događaja – kaže Ristanović.

Samo u novogodišnjoj noći, u Institutu za majku i dete pregledali su osmoro povređenih mališana, a zbog teških povreda šaka operisali su tri dečaka od osam do 17 godina. Direktor Instituta profesor dr Radoje Simić rekao je da su kod oko 10 njih povrede bile mnogo teže. Primljeni su sa ozledama mekih tkiva, kostiju, čak je bilo i amputacije delova prstiju.

Poslednjeg dana stare godine dečak iz naselja Jabuka ostao je bez dva prsta, posle eksplozije petarde u parku. Otac ga je dovezao sa povredama ruke u Opštu bolnicu u Pančevu, posle čega je prevezen u Dečju bolnicu u Tiršovoj, gde je izvršena hirurška intervencija. Javnost je uznemirio i slučaj dvadesetogodišnjaka iz Zemuna, kom je u novogodišnjoj noći eksplodirala petarda u ruci. Sa težim povredama prebačen je u Urgentni centar.

Poznatu pevačicu Mariju Šerifović u Zenici gađali su petardama, zbog čega je prekinula novogodišnji koncert, dok je četrdesetogodišnji muškarac u Kikindi, u prvih pola sata nove godine, izazvao požar aktivirajući vatromet ispred svoje kuće, u blizini preduzeća koje je na otvorenom skladištilo 250 tona reciklažnog otpada. Gašenje vatre trajalo je 12 sati.

Nisu pomogli ni brojni nadzori koje je MUP i ove godine sproveo u potrazi za ilegalnom prodajom pirotehničkih sredstava, ni spotovi upozorenja. Isti scenario “pucanja i praštanja” razne pirotehnike ponoviće se verovatno i za doček Srpske nove, a onda će opet neko ostati bez prsta, šake, ruke.

Neodgovorne roditelje, koji su deci kupovali petarde, nisu odvratile ni stroge zaprećene kazne. Naime, za narušavanje javnog reda i mira i ugrožavanje sigurnosti paljenjem eksplozivnih naprava propisana je kazna od 50.000 do 100.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 časova. Ukoliko su tri osobe ili njih više učestvovale u tome, preti im i zatvor 30 do 60 dana.

Prema podacima koje je objavio Republički zavod za statistiku pred samu Novu godinu, zbog nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih naprava, u 2022. godini odgovaralo je 13 maloletnika i 996 punoletnih. Od punoletnika, osuđeno je njih 861, od čega oko 200 zbog prometa oružjem, a svi ostali zbog držanja ili prometa pirotehnike. Kazne su uslovne i nešto malo novčane.

Statistika MUP pokazuje i da je u poslednjoj deceniji najmanje 102 dece teško povređeno od petardi, a većina je završila na operacionom stolu. Takođe, oko 5.000 životinja svakog praznika premine od straha zbog buke – otkaže im srce. U decembru smo u Kraljevu imali i slučaj maloletnika koji su, igrajući se petardama, razneli glavu terijerki Mili, dok je čovek u Kragujevcu u poslednji čas spasao psa, kog su dvanaestogodišnjaci pokušali da ubiju petardama zavučenim u hleb.

Zato se više udruženja za zaštitu životinja oglasilo, tražeći zabranu pirotehnike.

BIĆE VEĆE KAZNE

MUP Srbije priprema nacrt novog zakona o eksplozivnim materijama, koji bi do kraja godine trebalo da donese i veće kazne. Prema rečima Vladimira Bakovića iz Sektora za vanredne situacije, iz godine u godinu sve je više zaplena na prostorima gde nije dozvoljena prodaja pirotehnike – na buvljacima, ulicama itd.

– Naših nekoliko udruženja poslalo je MUP-u dopis tražeći da pokrene inicijativu za zabranu pirotehničkih sredstava. Ujedno, pohvalili smo njihove spotove kojima pozivaju ljude na odgovornije ponašanje kad su u pitanju vatrometi i petarde. Zahtev ćemo ponoviti po formiranju nove vlade – kaže za “Novosti” Milica Ranković iz Udruženja za zaštitu životinja “Feniks”.

I organizacija “Enimal reskju Srbija” pokrenula je peticiju za potpunu zabranu pirotehnike.

– Ideja je smanjiti nezdravu i stresirajuću buku koja dolazi od eksplozija petardi, vatrometa i ostalih bučnih pirotehničkih sredstava. Ova buka je ogroman izvor stresa za kućne ljubimce, bebe, starije i osobe sa autizmom, i druge – poručuju.

novosti.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага