SVETSKI TREND: Lažne vesti stigle u Srbiju!

       
Foto: nsuzivo.rs

Lažne vesti (eng. Fake News), svetski trend zaslužan za uticanje na javno mnjenje i političku scenu, zvanično su zaživele u Srbiji.

Iza lažnih vesti kriju se svi, od bezazlenih amatera koji vesti plasiraju radi lične zabave, pa do organizovanih timova Rusije, čiji je zadatak bio da vestima utiču na predsedničke izbore u Americi.

Ovaj trend poprimio je globalne razmere, a prema svemu sudeći, lažne vesti postale su moćan alat pojedinaca i organizacija u našoj zemlji.

METAN U VODI: Primer “uspešne” lažne vest

Pre nekoliko dana, društvenim mrežama počela je da se širi vest, da je voda koju Beograđani koriste za piće, zagađena metanom. Prema informacijama u okviru te vesti, metan je prosut u vodu, a svi koji je piju i koriste u direktnoj su opasnosti.

Uzimajući u obzir temu koja je obrađena u okviru ove lažne vesti, ne čidi činjenica da je panika među stanovnicima Beograda počela nekontrolisano da raste.

Povodom ovog slučaja brzo su se oglasile nadležne institucije, koje su garantovale ispravnost vode. Tom prilikom rečeno je, da u slučaju pravog zagađenja vode, voda postaje nedostupna stanovništvu do prolaska opasnosti, odnosno do rešavanja problema.

Pored nadležnih, u ovaj slučaj su se uključili i pripadnici MUP-a, čiji je zadatak bio da lociraju izvor lažne informacije koja je izazvala opštu uzbunu stanovništva.

Identifikovane su i privedene dve osobe. Osumnjičeni su tom prilikom priznali krivicu i izjavili da nisu imali za cilj izazivanje opšte panike.

IZBORI U AMERICI: Kako su lažne vesti uticale na pobedu Trampa

Koliko su lažne vesti moćno oružje u svetu politike, govori i činjenica da su na hiljade takvih vesti plasirane za vreme predsedničkih izbora u Americi.

Postoje indicije da je i sam Donald Tramp koristio lažne vesti kako bi olakšao svoju pobedu na izborima.

Šta više, pojedini političari, analitičari, stručnjaci za medije i politiku, sigurni su da se i Rusija koristila lažnim vestima u vreme izbora za novog predsednika SAD-a.

Oni optužuju ruske vasti da su uz pomoć lažnih vesti namerno uticale na javno mnjenje i političku scenu u Americi, kako bi osigurale pobedu Donalda Trampa.

Situacija je toliko ozbiljna, da postoje tvrdnje kako se u Rusiji nalaze čitavi kampovi “botova” koji pomoću lažnih profila na društvenim mrežama menjaju ishod političkih dešavanja u svetu.

Jedan od razloga javnog saslušanja prvog čoveka kompanije Fejsbuk Marka Zakerberga, pred američkim senatom, bio je upravo interes vlasti da otkrije koliko i na koji način Rusija deluje preko ove društvene mreže.

Autor: nsuzivo.rs

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Komšija
19/06/2018 12:23

Lažne vesti su odavno zaživele ovde, a šire ih lažni mediji (Informer, Kurir, Alo…). Na žalost i RTS je počeo da se kotira u toj branši (lažna vest da je Loznički kraj opustošilo nevreme 18.06.2018.), Ne smemo zaboraviti vest kako je pijani Srbin ubio ajkulu, vest koju su preneli svi domaći i dobar deo svetskih medija, vest koja potiče iz pera njuz.net-a. Posle takvih vesti, vreme je da se zapitamo ko zapošljava veverice i živinu u redakcijama domaćih medija?

droctagonapus
19/06/2018 12:28

Cuj, stigle. Mi smo ih izmislili.

Pavle
19/06/2018 13:15

Odavno ne verujem u deda mraza i u takozvane vesti.

Doktor Kadžija
19/06/2018 15:17

Pink, Rts, Studio B, Informer, Blic,Alo,kurir…Vučić i svi ostali političari…svi objavljuju lažne vesti. Lažu ko psi godinama.