Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da je realno očekivati porast procenta obolelih od korona virusa u narednih 10 do 15 dana ne samo zbog povratnika s letovanja, već i zbog određenih situacija unutar Srbije.

Tiodorović je za RTS rekao da očekuje da građani koji se budu vraćali u zemlju budu onoliko savesni koliko su i u samoj zemlji, jer, kako kaže, postoji određeni procenat onih koji smatraju da su sve mere nepotrebne.

On je ukazao da na planinama i jezerima postoje oni koji se okupljaju po kafićima, restoranima i Splavovima.

Kada u jednom gradu postoji veća kontrola sprovođenja mera, onda postoji pojava da se svi sele u susedna mesta i tamo organizuju manifestacije, svadbe i slično, naveo je Tiodorović, uz napomenu da to nije karakteristika određenog dela zemlje, već da se dešava svuda.

Govoreći o povratnicima iz inostranstva i merama nadzora, on je rekao da je cilj da se što pre otkriju potencijalni slučajevi i da posle deset dana, ako nema problema, sledi odjava, a građani nemaju ograničenje kretanja i komunikacija.

Deca koja dolaze s letovanja ne bi trebalo da idu u škole i vrtiće desetak dana, rekao je Tiodorović i istakao da su škole sigurna mesta, bez obzira na broj obolelih učenika i zaposlenih.

Tiodorović je još jednom apelovao na sve građane da se pridržavaju mera i upozorio da pre svega treba da se vodi računa o starijim osobama i hroničnim bolesnicima.

Izvor: RTS/Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments