Jedan snimak oluje koje je danas pogodila Inđiju liči na one dramatične snimke kakvi stižu iz SAD u vreme sezona uragana – automobil prolazi kroz srce pijavice koja je na kratko u potpunosti zatamnela nebo.

PROČITAJTE: (VIDEO) TORNADO NAPRAVIO HAOS U INĐIJI: Zatvoren autoput Novi Sad-Beograd

Dobra vest je da to nije vetar razoran poput onih na drugom kraju sveta, a loša da će sličnih oluja poput “inđijskog tornada” tek biti.

Inđija nije jedini primer tornada u Srbiji. Prethodnih godina bilo ih je dosta.

Tako je na primer, tokom leta 2017. godine tornado više puta pustošio Srbiju. Protutnjao je beogradskim naseljem Borča, kada je za manje od pet minuta paralisao ovo naselje i glavne ulice. Čupao je i lomio drveće, izlupao par automobila, odneo veliki broj krovova. Snažan vetar bio je poput omanjeg tornada. Nekoliko dana ranije slično nevreme opustošilo je poljoprivredno imanje u Moraviću, a dva meseca pre toga u zapadnoj Bačkoj, pijavica je nosila krovove sa kuća i vikendica, čupala iz korena stable, prevrtala prikolice…

Niz bi mogao da se nastavi i verovatno hoće i narednim godinama.

Uslovi koji omogućavaju da se u Srbiji pravi tornado ili pijavica, danas su mnogo pogodniji nego pre 50 godina, prvenstveno zbog klimatskih promena i povećanja temperature za jedan stepen.

Kako nastaje pijavica?

Stručnjaci pojašnjavaju da se tornado ili pijavica pojavljuje kao posledica razlike u bliskom susretu dva pritiska, mešanja toplog i hladnog vazduha u atmosferi.

Idealno tlo za tornado u Srbiji je Vojvodina, jer je za njihovu pojavu potrebno da podloga bude ravna. Stručnjaci napomnju da će to najverovatnije biti tornado slabijeg intenziteta, sa oznakama S0 i S1.

Što se tiče područja bivše Jugoslavije, pijavice na moru su redovna pojava, a najpoznatiji odnosno najjači tornado bio je u Sloveniji 1986. godine.

Izvor: Blic

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
uranje
04/11/2019 23:18

na ovoj slici kao da rije zemlju