U prva tri meseca ove godine građani Srbije trgovali su putem interneta na domaćim i međunarodnim sajtovima 80 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Vrednost tog prometa u domaćoj valuti premašila je 5,5 milijardi dinara, pokazuju preliminarni podaci Narodne banke Srbije.

Ukupna vrednost “e-komerca” u evrima veća je od 30 miliona, u dolarskom znaku je oko 14 miliona, dok je u britanskim funtama taj iznos prešao dva miliona.

Pazarilo se iz Srbije na različitim evropskim sajtovima, na primer Švajcarskim, pa je trgovina u valuti te zemlje premašila 300.000 “švajcaraca”.

Značajan rast beleži trgovina na internetu, naročito kod domaćih trgovaca, kaže za Tanjug viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Dragana Stanić.

“Preko 80 procenata je veća u odnosu na prvi kvartal prošle godine”, ističe Stanić.

Broj transakcija u evro znaku sa stranim sajtovima veći je za 11 odsto, odnosno 12 procenata na sajtovima gde se trgovalo u dolarima, u odnosu na isti period prošle godine.

Onlajn trgovina, ali i plaćanje računa i usluga u Srbiji putem interneta, koristeći računar ili mobilni telefon, svake godine beleži dvocifrene stope rasta.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments