Претрага
Претрага
Close this search box.

U OVOM GRADU IZMERENO ČAK 30 STEPENI! Srbija na udaru vrelog talasa, čekaju nas ekstremno visoke temperature

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Arhiva

Temperatura u Srbiji danas obara sve rekorde za mart mesec. Prave letnje temperature beleže se širom Srbije, pa je tako u ponekim delovima Srbije, prema RHMZ-u, izmereno čak 30 stepeni! Kao što su meteorolozi ranije najavljivali, prvog dana vikenda nas je obradovalo pravo letnje vreme. Temperature u većini gradova Srbije prelaze 25 podeljak, a u Ćupriji je čak izmereno rekordnih 30 stepeni, stoji na sajtu RHMZ-a.

Ekstremno visoke temperature za ovo doba godine beleže se i u: Bačkim Karlovcima, Loznici, Valjevu, Kragujevcu, Kraljevu, Leskovcu, gde je temperatura dostigla čak 29 stepeni Celzijusa. Najniža temperatura danas izmerena je na Kopaoniku i to 12 stepeni Celzijusovih.

Kako je jutros najavljeno, sa dostignutih 29 stepeni Celzijusa, Beograd je danas jedna od najtoplijih prestonica u EvropiVreli talas iz Afrike i narednih dana doneće Srbiji visoke temperature i to čak 10 stepeni iznad proseka uz vedro i sunčano vreme.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Nije isto 30 stepeni u martu i u avgustu

Meteorolog Nedeljko Todorović nedavno je izjavio i da nije isto kada je temperatura na 30 podeljku tokom marta meseca i tokom leta. “Sunce je tada više na nebu i više energije pristiže na zemlju, samim tim ljudski organizam se više zagreva, za nekih 5-6 odsto više nego na današnji datum, iako je temperatura vazduha ista – zato što se vazduh zagreva posredno od zemljišta i onda zemljište kako energiju primi, tako izračuje i vazduh se zagreva”, meteorolog Nedeljko Todorović objasnio je za RTS.

Blic/MONDO

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti