Foto: vojvodina.gov.rs

Srpsko zdravstvo sledeće godine obeležiće unapređenje rada domova zdravlja, koji od 1. januara prelaze u nadležnost države, nastavak osavremenjivanja zdravstvene infrastrukture i opreme i zapošljavanje najboljih zdravstvenih radnika, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je u novogodišnjem intervjuu za “Srpski telegraf” rekao da se nastavlja izgradnja Kliničkog centra Srbije, koja ulazi u završnu fazu, da će početi izgradnja KC Vojvodine u Novom Sadu, kao i da ovih dana počinje izgradnja i rekonstrukcija Klinike za infektivne i tropske bolesti.

“Takođe, nastavljamo sa aktivnostima koje su usmerene ka prevenciji bolesti, ali sa digitalizacijom zdravstvenog sistema koja je započeta kroz uvođenje Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema”, najavio je Lončar.

Kaže da je prema rezultatima Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (ENCI) za 2018. godinu zdravstveni sistem Srbije rangiran kao 18. u Evropi, među 35 država.

Lončar navodi da je takvim rezultatom naša zemlja postala lider u regionu i da je ispred 14 država EU – Španije, Italije, Slovenije, Irske, Hrvatske, Kipra, Malte, Litvanije, Grčke, Letonije, Bugarske, Poljske, Mađarske i Rumunije.

“Sve to značajno dobija na važnosti kada znamo da je 2014. zdravstvo Srbije bilo ubedljivo najgore ocenjeno na toj listi. A 2012. naš zdravstveni sistem nije ni ispunjavao kriterijume za ocenjivanje u sklopu ENCI”, naveo je Lončar.

Sumirajući 2019. godinu, Lončar kaže da je ponosan što je Ministarstvo zdravlja nastavilo sa ulaganjima u izgradnju i opremanje zdravstvenih ustanova za šta je iz budžeta izdvojeno 2.736.924.000 dinara, dok je, navodi, za iste namene 2009. izdvojeno četiri puta manje nego danas.

Izvor: Tanjug/Srpski telegraf

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments