U Srbiji se beleži povećanje potrošnje svinjskog mesa, koja u proseku godišnje iznosi oko 320.000 tona i premašuje nivo proizvodnje, a u Ministarstvu poljoprivrede kažu da se u poslednjih pet godina beleži porast proizvodnje svinjskog mesa.

Po zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u poslednjih pet godina se beleži pad broja svinja, međutim, u istom periodu je zabeležen porast proizvodnje svinjskog mesa, navode za Tanjug u Ministarstvu poljoprivrede. Razlozi za to, objašnjavaju u Ministarstvu, osim povećanja potrošnje, mogu se naći i u povećanju mase zaklanih svinja, kao i u povećanju broja svinja zaklanih u klanicama.

U Ministarstvu poljoprivrede podsećaju na to da je od 16. decembra na celoj teritoriji Srbije prestala obaveza vakcinacije protiv klasične kuge svinja, a jedan od bitnih razloga za to je i dobijanje statusa zemlje slobodne od klasične kuge svinja, koji bi omogućio neometan izvoz svinja i svinjskog mesa u EU i provoz kroz zemlje EU za izvoz u Rusku Federaciju, odnosno Carinski savez.

To bi otvorilo niz mogućnosti za ekonomsku korist i ulaganja i razvoj svinjarstva u Srbiji, a prestanak vakcinacije protiv klasične kuge svinja takođe će doneti značajne uštede, s obzirom na to da je Srbija godinama izdvajala novac za nabavku vakcine, kažu u Ministarstvu.

U 2018. godini je za podsticaje za kvalitetne priplodne krmače i nerastove pristiglo 542 zahteva, za koje je isplaćeno 236,4 miliona dinara, a u protekloj godini je na ime tova svinja isplaćeno 600,3 miliona dinara na osnovu 4.332 zahteva.

Izvor: Dnevnik

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments