U Srbiji je registrovano više od 1.600 kompanija koje su u vlasništvu italijanskih akcionara i one zapošljavaju više od 50.000 radnika, od čega 39.000 neposredno zaposlenih i 12.000 angažovanih kao spin-off i lizing osoblje, navodi se u studiji “Italijanska preduzeća u Srbiji. Priča o uspehu”.

Ova publikacija, urađena u saradnji sa Komorom italijansko-srpskih privrednika i sa Ambasadom Italije u Beogradu, biće predstavljena danas tokom posete zamenika ministra spoljnih poslova Italije Ivana Skalfarota Beogradu, odnosno tokom njegovog susreta u Ambasadi sa italijanskim privrednicima u Srbiji.

U studiji se takođe navodi da je Italija potvrdila poziciju lidera u pogledu broja i obima investicija i da mnoge prisutne kompanije povećavaju svoja ulaganja, a stalno dolaze i novi investitori.

U Srbiji su prisutne kako velike italijanske kompanije tako i dosta malih i srednjih preduzeća. Rade u brojnim sektorima, poljoprivredi, automobilskom, tekstilnom sektoru i proizvodnji odeće, informacionim tehnologijama.

Takođe i u izradi industrijskih proizvoda, uslugama u oblasti konsaltinga i ugostiteljstva, kao i bankarskom i osiguravajućem sektoru.

Ambasador Italije Karlo Lo Kašo je istakao da italijanske kompanije u Srbiji svojim investicijama i poslovanjem doprinose razvoju bilateralnih odnosa između dvaju zemalja.

“Ova studija potvrđuje lidersku poziciju Italije po pitanju stranih investicija u Srbiji i sjajno partnerstvo sa Srbijom, zemljom koja nas prihvata”, izjavio je Đorđo Markeđani, predsednik Komore italijansko-srpskih privrednika i generalni direktor kompanije DDOR osiguranje, deo grupe Unipol.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments