U Srbiji se oko 95 odsto nesreća na pružnim prelazima dogodi zbog nepažnje i neodgovorne vožnje, rečeno je danas tokom akcije o bezbednosti u saobraćaju “Bezbedno ponašanje na pružnim prelazima”.

Akcija podele letaka na pružnom prelazu kod Beogradskog sajma održana je, u okviru Nedelje prevencije povreda u saobraćaju, u organizaciji srpskih železnica, opštine Savski venac i Zavoda za zaštitu zdravlja radnika Železnice Srbije.

Nenad Stanisavljević iz Infrastrukture železnice Srbije rekao je novinarima da je obeležavanje Nedelje prevencije povreda u saobraćaju još jedna prilika da se uputi apel svim vozačima drumskih vozila da se posebno na pružnim prelazima ponašaju pažljivo i u skladu sa propisima koji regulišu železničku i drumsku signalizaciju.

“Sve statistike u proteklih desetak godina pokazuju da je oko 95 odsto nesreća na putnim prelazima uzrok i posledica nepažnje i neodgovorne vožnje i ponašanja vozača drumskih vozila i drugih učesnika u drumskom saobraćaju”.

Istakao je da je ponašanje u skladu sa saobraćajnim propisima jedini, najbolji i najbezbedniji način da se sačuva bezbednost na prelazima.

Na srpskim prugama postoji oko 2.500 putnih prelaza, od kojih je oko 500 obezbeđeno najsavremenijom sigurnosnom signalizacijom.

Stanisavljević je dodao da su, ipak, svi putni prelazi na srpskim prugama obezbeđeni u skladu sa zakonom.

Profesor Visoke železničke škole strukovnih studija Sandra Kasalica je rekla da u Srbiji ima oko 3.500 km, sa 2.100 prelaza gde se ukrštaju u nivou pruga i drumske saobraćajnice.

“Svi ti putni prelazi su osigurani odgovarajućim sistemima i najveći broj putnih prelaza – 75 odsto je osiguran drumskom signalizacijom, dok su ostali osigurani savremenim sistemima za obezbeđenje saobraćaja kao što je svetlosna signalizacija, polubranici i branici. Na ovim prelazima se često dešava ne mali broj vanrednih događaja, sa usmrćenim i povređenim licima i velikom materijalnom štetom. Tako se u 2017. godini desilo 57 nesreća u kojima je život izgubilo osam ljudi, a 25 je povređeno”.

Kako kaže, najveći broj njih se desio zbog neregularnog ponašanja učesnika.

Biljana Gordić iz Železnice Srbije je rekla da su zato organizovali danas pokaznu akciju i podsetila da železnički sektor učestvuje još od 2009. u Kampanji za bezbednost na putnim prelazima u okviru koje se edukuju osnovci od prvog do četvrtog razreda.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments