Претрага
Претрага
Close this search box.

U SRBIJI SE POJAVIO FALSIFIKOVANI LEK! Mnogi ga koriste, a njegova kopija može biti veoma opasna: Evo o čemu je reč

Foto: elements.envato.com

Nakon što je prijavljen u regionu, lažni lek “ozempik” pojavio se i u Srbiji, potvrdila je kompanija koja proizvodi ovaj lek “Novo Nordisk”. Falsifikovana pakovanja ovog leka registrovana su u Srbiji i Crnoj Gori.

Ozempik je lek koji sadrži aktivnu supstancu semaglutid i dozvoljen je za lečenje dijabetesa tipa 2. Lekovi imaju serijske brojeve, 2D bar-kodove i jedinstvene serijske brojeve iz originalnih pakovanja “ozempika”. Kod falsifikovanih pakovanja, kada su skenirana, pokazalo se da su serijski brojevi neaktivni, čime su operateri upozorili na potencijalni falsifikat.

– Prve prijave sumnji na lažne lekove dobili smo u martu ove godine. Do sada je kompanija Novo Nordisk primila ukupno 25 prijava sumnji na falsifikate lekova na teritoriji Srbije i Crne Gore. Od toga je 18 prijava bilo vezano za lek Ozempic, a kod 17 slučajeva potvrđeno je da je bio u pitanju falsifikat leka – potvrdila je kompanija “Novo Nordisk”.

Kada prijava za neželjena dejstva ovog leka stigne na adresu kompanije “Novo Nordisk”, oni automatski, kako kažu, u skladu sa propisima evidentiraju i prijavljuju Ministarstvu zdravlja Republike Srbije i Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije.

– Važna preporuka za pacijente je da lekove kupuju samo kod ovlašćenih snabdevača i uz odgovarajući recept od lekara. Naglašavamo da kompanija Novo Nordisk na nivou Evrope blisko sarađuje sa Institutom za farmaceutsku bezbednost (PSI) i nekoliko drugih organizacija, čime se obezbeđuje pravovremeno deljenje tačnih informacija i stvaranje jasne slike o statusu ovih aktivnosti. Takođe, redovno sarađujemo i sa organima u Republici Srbiji, nadležnim za sprovođenje zakona u ovoj oblasti – kažu iz kompanije.

Foto: Pexels

Evropska agencija za lekove navodi da postoje razlike u izgledu između falsifikovanog i originalnog pakovanja, a najnoviji izveštaji o falsifikovanju dolaze, napominje se u saopštenju, kao posledica povećanja potražnje za “ozempikom”, što je takođe dovelo do nestašice.

U našoj zemlji postoji više sistema koji imaju za cilj da spreče promet lažnih lekova, a u slučaju leka Ozempic primenjuju se ista opšta pravila kao i za sve druge lekove. Za kontrolu primene navedenih pravila nadležni su Ministarstvo zdravlja i Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

Podsetimo, nekoliko ljudi prebačeno je u bolnicu u Austriji nakon što su koristili, kako se sumnja, kopiju leka za dijabetes “ozempik”, u saopštenju Agencije za lekove navodi se da su pacijenti pretrpeli hipoglikemiju ili veliki pad šećera u krvi i napade, što ukazuje na to da je proizvod sadržao insulin umesto aktivnog sastojka leka, semaglutida.

“Ozempik”, izaziva i gubitak telesne mase zbog čega su ga pojedini u Americi i Evropi koristili bez odobrenja. To je dovelo do nestašice “ozempika” što su iskoristile kriminalne organizacije.

kurir/telegraf

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti