Претрага
Претрага
Close this search box.

U toku polaganje prijemnih ispita za upis u UMETNIČKE ŠKOLE i specijalizovana odeljenja GIMNAZIJA: Trajaće do 19. maja

Foto: Freepik

U toku je polaganje prijemnih ispita za upis učenika u umetničke škole i specijalizovana odeljenja gimnazija koje će trajati do 19. maja.

Ove godine je na raspolaganju 4.928 mesta, a prijavljeno je oko 7.200 kandidata.

-Prijemni ispiti za specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih srednjih škola su već počeli od 10. maja, oni se organizuju radi provere posebnih sklonosti koje su potrebne za upis u umetničke, baletske, muzičke škole, specijalizovana odeljenja gimnazija širom Srbije i specijalizovane gimnazije -Filološka, Sportska, Matematička i trajaće do 19. maja – rekao je za Tanjug Miodrag Savović, rukovodilac Grupe za srednje opšte i umetničko obrazovanje i vaspitanje Ministarstva prosvete.

Prema njegovim rečima, od ukupnog broja mesta za upis u srednju školi, za gimnazijsko obrazovanje je planirano 24,2 posto mesta, odnosno 17.524 učenika će moći da upiše gimnazije.

Od ovog broja, dodao je Savović, za specijalizovana gimnazijska odeljenja je planirano 3132 mesta što je skoro 18 posto svih gimnazijskih mesta.

-U umetničkim školama i odeljenjima je planirano 1796 mesta. Ove godine je ukupno đacima na raspolaganju 4.928 mesta za sve učenike koji žele da upišu ove škole, a prijavljeno je oko 7.200 kandidata – naveo je on.

Savović je napomenuo da završni ispit polažu svi učenici osmog razreda na kraju školske godine koji se takođe približava, a pripreme, kako je naveo, teku po planu.

-Održan je probni završni ispit i učenici su imali priliku da se upoznaju sa procedurama i provere svoje znanje pred održavanja završnog ispita koji je planiran za 17, 18 i 19. jun – rekao je Savović.

Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti