Udruženje za zaštitu potrošača Efektiva je protiv uvođenja dodatnog tehničkog pregleda, za vozila starija od 15 godina.  

Kako navode u udruženju, takva mera neće doprineti povećanju bezbednosti, a protivi se i unificiranju cene obavljanja tehničkog pregleda, a da nju mora da odredi tržište na odnosu kvaliteta usluge.

“Ova odluka je i suprotna Ustavu Republike Srbije koji zabranjuje diskriminaciju po bilo kom osnovu, čak i ekonomskom, što ovde jeste slučaj jer se diskriminišu vozači lošijeg imovinskog stanja”, navodi se u saopštenju Efektive.

Članom 82. Ustava, kako se dodaje, kao ekonomsko uređenje zemlje predviđena je otvorena i slobodna tržišna privreda, kao i samostalnost privrednih subjekata, a određivanjem cene obavljanja tehničkog pregleda se sprečava konkurencija među pružaocima ove usluge, pa samim tim se gubi i kvalitet pružene usluge.

“Vlasnici vozila starijih od 15 godina su diskriminisani na osnovu jednog kriterijuma koji ne mora nužno da znači da je vozilo u lošem stanju”, poručuju iz Efektive.

Novi pravilnik o tehničkom pregledu vozila, koji počinje da se primenjuje 5. jula, predviđa da će svi automobili stariji od 15 godina morati dva puta u toku godine da idu na detaljan tehnički pregled.

Korist bi u tom slučaju, kako ocenjuju, mogle imati i banke i lizing kuće, koje se bave finansiranjem kupovine vozila na rate, gde bi korisnici bili dodatno opterećeni bankarskim kamatama.

Iz Efektive kažu da se postavlja pitanje – šta će to kvalitetnije dobiti vozači u Srbiji povećanjem cene tehničkog pregleda, kada će se isti obavljati u potpuno istim uslovima kao i do sada, uz iste kadrovske i tehničke kapacitete, a koji podrazumevaju proveru broja šasije, jačinu kočione sile i pravac svetlosnog snopa farova?

“Takva vrsta pregleda, uz uvođenje dodatnih kriterijuma koji su više estetske prirode (rđa na limariji), ne garantuje bezbednost ni u periodu kraćem od godinu ili predviđenih pola godine”.

Ako se već uvodi ovaj namet, smatraju u Efektivi, onda srazmerno povećanju cene pregleda treba regulisati i kvalitet istog, a u skladu sa tim, i tehnički pregledi bi morali da nose deo odgovornosti za kvalitet posla koji obave.

“Ta odgovornost bi trenutno, po tumačenju Zakona o zaštiti potrošača, morala da traje dve godine, koliki je zakonski rok za saobraznost pružene usluge – obavljenog pregleda vozila”, navodi se u saopštenju.

Prema mišljenju Efektive, “potpuno je nelogično i da sa sadašnjim kvalitetom infrastrukture, vozila starija od 15 godina prave veliki broj nesreća, jer su vozači tih vozila svesni kvaliteta svojih automobila”.

“S druge strane, vozači skupljih vozila su takođe veliki uzročnici saobraćajnih nezgoda, upravo zato što kvalitet puteva ne odgovara mogućnostima i snazi novijih vozila. Ljudski faktor je takođe čest uzrok nezgoda, a to opet nema veze sa starošću vozila”, dodaju iz ovog udruženja.

Na kraju, potpuno je nelogično da vlasnik vozila starijeg od 15 godina, a koje je kubikaše veće od 2.000 cm, radi dva tehnička pregleda godišnje zbog starosti automobila i u isto vreme plaća porez na luksuz, jer sigurno je da vozilo starije od 15 godina ne može spadati u kategoriju luksuza, zaključuje Efektiva i upozorava da se stiče utisak da se želje raznih lobija prevaljuju na teret vozača u Srbiji propisanim kozmetičkim izmenama.

Izvor: Tanjug

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Korharoth
14/05/2018 20:45

U potpunosti se slazem sa ovim.
Samo postoji jedan veliki problem: alavost i nestrucnost ljudi koji takve zakone donose.