Претрага
Close this search box.

OVAJ UKUS IZ DETINJSTVA NIJE SVIMA ISTI Evo kako stranci nazivaju omiljeni srpski keks i šta ih razlikuje (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs

Mnogima omiljena poslastica iz detinjstva, koju smo potapali u mleko, ali i jeli na svakom zajedničkom porodičnom putovanju, dobro poznata “plazma” kada je davne 1967. godine u Požarevcu počela da se proizvodi.

Receptura ovog keksa došla nam je iz Italije, gde se originalni proizvod nazivao “Plasmon”. S obzirom da je keks u Srbiji nazvan “plazma”, italijanski brend “Plasmon” tužio je srpsku fabriku. Ipak, kazna se odnosila samo na to da keks ne sme da se izvozi u zapadnu Evropu ili Ameriku, ali da ipak sme da se proizvodi u Srbiji.

S tim u vezi, ovaj proizvod se u drugim zemljama Evrope kao i u Americi naziva “lane”, a pretpostavićemo da je to iz razloga jer se srpska firma, koja je proizvodila plazmu još tokom prošlog veka, zvala “Bambi” s obzirom da to tada bio popularan dečiji crtani film.

Foto: nsuzivo.rs

Neki korisnici platforme Redit istakli su da je ova plazma iz inostranstva ipak drugačijeg ukusa od domaće.

“Ukus je jako sličan, Lane deluje malo manje slatko i malo masnije, lakše se lomi nego Plazma. Takođe, Laneta ima jedan keks više nego Plazme u istoj kesi, što se vidi i po težini cele kese.” – napisala je čitateljka ove mreže.

Danas imate više vrsta ove poslastice, posnu plazmu, čoko plazmu, slanu plazmu, “diet” plazmu i druge.

nsuzivo.rs

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Aleksa
19.04.2024 18:38

Razlikuje ih to sto u hrvatskoj kad kupim plazmu ima ukus kao nasa nekad sto je imala.

Gost
Zeljko
19.04.2024 20:06

Plazma više nema ni miris, ni ukus kao pre par godina i vecina nas je prestala da je kupuje… bolje kupiti ili napraviti medenjake jer oni mogu bez aditiva

Povezane vesti