U šoping-molovima, kao i u robnim kućama nameštaja, za evro ćete dobiti dva do tri dinara manje nego u drugim menjačnicama. Na veću sumu od 500 do 1.000 evra, to će vas koštati i do nekoliko hiljada dinara.

Postoje mesta na kojima jednostavno ne treba da menjate devize. Pored banaka, koje su poznate po nepovoljnom kursu za građane, kako kupovnom, tako i prodajnom, tržni centri su mesta gde menjačnice treba da izbegavate u širokom luku.
Na takvim mestima evro vredi dva do tri dinara manje nego u menjačnicama koje su van tržnih centara (pa čak i ako posluju u istom lancu). Ovo će vas debelo koštati ako menjate veću količinu deviza – od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dinara.
Beograđanka Dragana Matijević svratila je u Tržni centar “Stadion”. Kako kaže, htela je da kupi poklon, a kod sebe nije imala dinare.

“S obzirom na to da je bio vikend, nekoliko menjačnica pored kojih sam prošla nisu radile, ali ova u tržnom centru jeste. Htela sam da iskoristim priliku i da pored novca koji mi je bio potreban za poklon zamenim 500 evra. Nisam ni obratila pažnju šta piše na izlogu, računala sam da ću dobiti nepunih 60.000 dinara, jer je, koliko znam, kurs ovih dana oko 118. Kada mi je menjač izbrojao 57.500, tek tada sam shvatila da oni evro otkupljuju po 115 dinara” – Priča naša sagovornica, koja se pokajala zbog pomenute transakcije.

“Ljubazno sam zamolila čoveka da poništimo zamenu, jer što bih ja nekome poklonila hiljadu i po dinara. Razmenila sam samo 20 evra, koliko mi je u tom trenutku bilo neophodno, a ostatak kasnije u gradu, po normalnom kursu. Očigledno, menjačnice u tržnim centrima koriste priliku da zarade kada ljudi neplanirano menjaju novac za kupovinu” – ispričala je Dragana.

Ista situacija je i u prodavnicama nameštaja koje su izdvojene od grada i gde kupac nema uopšte izbora, već je prinuđen da upravo tu zameni devize. Na dan kada su menjačnice po gradu plaćale za evro 119 dinara, u “Ikei” u Bubanj Potoku kurs je bio neverovatnih 115,7 dinara.

Na to nam je tada ukazao čitalac iz Niša koji je na 900 evra ostao kratak 3.000 dinara, što nije zanemarljiva suma. Ukoliko planirate kupovinu u “Emeceti”, a da ste za to spremili devize, takođe ih nikako ne menjajte u menjačnici u ovoj robnoj kući. Za evropsku valutu ovde ćete dobiti dva dinara manje nego u drugim menjačnicama. Dakle, ukoliko u “Emeceti” promenite 1.000 evra, bićete na gubitku dve hiljade dinara, što i nije beznačajna suma.

Takođe, bez obzira što menjačnice regularno rade na železničkim i autobuskim stanicama, kurs je i tamo najčešće izrazito nepovoljan. Shodno tome, zamenite evre ili drugu valutu koju imate na vreme, a razmenu na pomenutim mestima ostavite samo za zaista hitne situacije.

Autor: Informer.rs

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Razuman covek
12/10/2018 17:39

Pa sta ste ocekivali nece niko za dzabe da vam da. Ova je bila u “soku”. Kako su samo ljudu glupi ja ne kontam. Ovo nije nikakva prevara po meni ko oce da ustedi nek ide negde drugde iskreno nee kontam zasto bi neko za 20 do 100e gledo tolko na 2 din a ovi ko ova gospodja stop oce da menjaju 500e nek se spreme a ne ko retardi da nose evre kad treba nesto da kupe. Jebo te zivot glupih ljudi

Jasam
12/10/2018 21:46

Kad sledeci put budem menjao dve ipo hiljade osamsto evra u BIG-u, znaću da mogu da prištedim!

Nikola Karapandžić
13/10/2018 19:00

Zeznuo se pre dva dana u Mercatoru NS. Za 55EUR dobio 6353 RSD (115,5 RSD/EUR). Bezobrazluk!