Претрага
Претрага
Close this search box.

UPOZORENJA RHMZ! U većem delu Srbije EKSTREMAN NIVO OPASNOSTI, oglasio se i MUP – Ove stvari NIKAKO NE RADITE

Foto: Screenshot YouTube firstmediagroup

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je za danas mapu koja pokazuje opasnost od šumskih požara, i po njoj, ni u jednom delu Srbije ovaj indeks danas ne miruje, a najveća opasnost, gde požar svakog trenutka može da bukne i to od najmanje iskre, jeste u većem delu Srbije, odnosno u šest regiona zemlje.

Radi se, zapravo, o vrednosti indeksa opasnosti od pojave šumskog požara, i on je klasifikovan u 5 kategorija – dve su zelene, jedna je žuta, četvrta je oker a peta crvena.

Foto: Printscreen

Zelene prognoziraju veoma nizak i nizak indeks, žuta umeren, oker je visoka opasnost od pojave šumskih požara, a crveni ekstremna.

Danas je za najveći deo Srbije prognoziran crveni, ekstremni indeks. On pokazuje da ekstremna opasnost od požara postoji u 6 krajeva Srbije – u Zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Istočnoj Srbiji, Jugoistočnoj Srbiji, Jugozapadnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiju.

To znači da požar može da bukne, da se širi vrlo brzo, a da je njegova kontrola izvanredno teška.

U Beogradu, Bačkoj i Pomoravlju ovaj indeks je visok, a u Banatu i Sremu je umeren. Po ovoj karti nema regiona gde je indeks opasnosti od požara veoma nizak i nizak.

RHMZ u cilju doprinosa organizovanoj zaštiti od požara u Srbiji od proleća 2008. godine izračunava procenu opasnosti od pojave šumskih požara na teritoriji naše zemlje.

– Za procenu opasnosti pojave šumskih požara koristi se kanadski metod određivanja indeksa opasnosti od pojave šumskih požara (Fire Weather Index, FWI). Ovaj metod zasniva se na proceni zapaljivosti šumskog goriva u zavisnosti od prošlih i trenutnih vremenskih uslova – navodi se u objašnjenju RHMZ u vezi sa primenom meteorologije u zaštiti šuma od požara.

Meteorološki elementi koji utiču na opasnost su:

  • temperatura vazduha
  • relativna vlažnost vazduha
  • brzina vetra
  • količina padavina u prehodnih 24 sata

FWI predstavlja orijentacionu mogućnost opasnosti pojave šumskog požara. Većoj vrednosti Indeksa odgovara manji sadržaj vlage u šumskom gorivu, a time i veća mogućnost nastanka šumskog požara.

Apel MUP-a zbog požara

Juče je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije uputilo apel građanima zbog visokih temperatura, i podsetilo na kazne koje slede usled izazivanja požara.

Podsetili su da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnjih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

(Kurir.rs/Blic

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti