Vazdušne mase koje nose čestice nitrata oslobođenog eksplozijom u Bejrutu mogu da stignu i do hiljadama kilometara udaljenih područja.

Tako bi čitava Evropa mogla da bude ugrožena. Dobra vest jeste da su aktuelne kiše povoljne, pa ne bi trebalo da bude opasnosti po Srbiju od zagađenja vazduha, iako bi otrovi mogli da stignu do nje.

Ovo je za Sputnjik izjavila Dragana Đorđević, naučni rukovodilac Centra izvrsnosti za hemiju i inženjering životne sredine pri Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju u Beogradu.

Nitrati su povezani sa mnogim kancerima, pre svega, sa kancerom želuca i debelog creva. Izazivaju Parkinsonovu bolest, Alchajmer i slično. Ono što je posebno opasno, iz te količine od šest hiljada tona, oslobođeno je 3.700 tona čistog nitrata, opasne supstance koja se sada nalazi u vazduhu. Ona se nalazi u obliku najsitnijih čestica jer se kod eksplozija i sagorevanja oslobađaju najsitnije čestice koje najduže opstaju u vazduhu i koje mogu da dosegnu najveće daljine u prenosu. One mogu danima, pa i nedeljama da opstanu u atmosferi.

Izvor: Republika.rs

Foto: BBC

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Jajara
06/08/2020 19:10

Ne treba nama nitrati iz Bejruta, mi imamo nase izduvne gasove, fabrike bez filtera, gradove bez parkova i zelenila, sume secemo, nista ne sadimo….
Ah da, i ovu vlast da nam krv pike… tako da sami sebi cemo doci glave!

Last edited 10 meseci ranije by Jajara
alpha
06/08/2020 21:15

)D

Last edited 10 meseci ranije by alpha
Mare
06/08/2020 22:57

Samo nam još to treba.