Novi protest Srba u Kosovskoj Mitrovici

       

Srbi sa severa KIM danas u podne održali su protest protiv odluke Prištine o taksama na srpske proizvode koje iznose 100 odsto.

Istovremeno, Albanci sa juga danas proslavljaju Dan zastave. Naime, Albanija obeležava 106. godinu nezavisnosti, ali se taj datum godinama obeležava i na jugu Kosova i Metohije.

Više od 2.500 zaposlenih u kombinatu “Trepča”, uvek su predstavljali najsnažniji stub opstanka našeg naroda na Kosovu i Metohiji, poručio je danas na mirnom protestu Srba u Kosovskoj Mitrovici radnik tog kombinata i predstavnik sindikalne organizacije Dragiša Milojković.

Navodeći da se oni nikada nisu žalili, naglasio je da drakonske dodatne takse znače prekid snabdevanja, neophodnog za održavanje proizvodnih aktivnosti Trepče.

Okupljenima se obratio i rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Rade Grbić, koji je istakao da privremene institucije u Prištini hoće da im oduzmu pravo na obrazovanje i na slobodu.

Kako je rekao, žele da im se omogući život dostojan mladog čoveka, te da studenti ne traže ništa više, ali da ne prihvataju ništa manje.

Studentima je obećao da će svi profesori uvek biti uz njih i da će im, uz pomoć države, obezbediti neophodne uslove za studiranje.

Student prorektor Univerziteta u Prištini Nemanja Biševac rekao je da su studenti sa narodom na mirnim protestima, da se neće povući i da “odavde nema nazad”.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić poručio je da su Srbi jedinstveni i da se ne mire sa potezima Prištine i njihovim planom – da tamo više nema Srba.

On je dodao nisu birali ni vreme ni mesto za proteste, jer Priština nije birala ni vreme ni mesto kada će udariti i pokušati da ih ubedi da nisu svoji na svome.

Simić je građanima sa severa KiM, kako je rekao, preneo pozdrave braće iz Raniluga, Parteša, Velike Hoče i ostalih srpskih sredina sa juga Kosova i Metohije.

View this post on Instagram

Podrška braći na Severu Kosova #nsuzivo #novisad

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs) on

KFOR blokirao most preko Ibra

Desetak vozila KFOR-a blokiralo je most preko Ibra koji spaja severnu i južnu Mitrovicu. Na tom mestu očekuje se da Albanci danas defiluju albanskim zastavama.

Cela južna Mitrovica u znaku je ovog praznika.

Albanci autobusima pristižu u južnu Mitrovicu sa teritorije celog Kosova i Metohije.

Jedna grupa Albanaca odala je počast Isu Boletiniju, albanskom heroju, koji je predvodio Albanski ustanak protiv Osmanskog carstva.

 

Izvor: Tanjug/Srbija Danas

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments