Kosovski parlament je danas, bez prisustva poslanika Srpske liste, protivpravno, suprotno tzv. ustavu i svim međunarodnim aktima, usvojio sva tri zakona o transformaciji KBS u tzv. vojsku Kosova.

Ova odluka, podržana je od SAD i Nemačke, a protivno stavu EU i NATO.

Sednici prisustvuje i predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači, a događaj prati veliki broj novinarskih ekipa. U sali je prisutno 107 od 120 poslanika. Poslanici Srpske liste ne prisustvuju sednici, preneo je RSE.

Predsednik Skupštine samoproglašenog Kosova Kadri Veselji je na početku sednice tražio minut ćutanja u znak poštovanja “palim borcima za slobodu i nezavisnost Kosova”.

Posle usvajanja sva tri zakona, u okolini Gračanice okupljaju se Albanci kako bi otišli u Prištinu da proslave, javio je RTS.

Zakazana vanredna konferencija KRIZNOG ŠTABA zbog formiranja “Vojske Kosova”

Vanredna konferencija za novinare kriznog štaba četiri opštine sa severa КiM biće održana u podne, najavljeno je iz Srpske liste nakon informacije da je u Priština usvojen palket zakona o formiranju vojske Кosova.

Кonferencija za medije će biti održana u Кancelariji kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Građani u severnoj Mitrovici su izuzetno zabrinuti formiranjem vojske Kosova.

Podsetimo, tzv. Kosovski parlament usvojio je danas paket od tri zakona: Zakon o kosovskim bezbednosnim snagama, Zakon o službi u kosovskim bezbednosnim snagama i Zakon o ministarstvu odbrane. Time je omogućena transformacija tzv. Kosovskih bezebdnosnih snaga u kosovsku vojsku. Poslanici “Srpske liste” nisu prisustvovali sednici.

Zvanični Beograd i Srbi na Kosmetu protive se inicijativi prištinskih vlasti. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da namera Prištine da formira vojsku nije u skladu ni sa pravom, niti sa Rezolucijom 1244. Dodao je da je dužnost Kfora da tu vojsku raspusti.
Izvor: Tanjug/Srbija Danas

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments