Pored novih deklaracija, koje će od 1. januara 2020. u potpunosti zameniti stare natpise na hrani koju kupujemo, u upotrebu će ući i etikete u bojama.

U pitanju je takozvani nutriskor, poznatiji kao semafor sistem u trgovini hranom i pićem, koji se već upotrebljava u Francuskoj, Belgiji i Španiji.

Ideja je da se različitim bojama obeleže proizvodi koji utiču na zdravlje ljudi, posebno na gojaznost.

Nutritivna vrednost hrane ili pića se izračunava pomoću specijalnog algoritma uzimajući u obzir odnos sastojaka koje bi trebalo manje jesti (kalorije, zasićene masti, šećeri, soli) i onih koji su zdraviji (vlakna, belančevine, orašasti plodovi, voće, povrće). Na osnovu toga se dobija ocena koja se prevodi na slova od A do E i boje.

Više potrošača čita deklaracije

Na osnovu istraživanja sprovodenih u minule dve godine, primećen je skok od deset odsto potrošača koji redovno čitaju deklaraciju na proizvodima. Čak 50 odsto njih na osnovu deklaracije odlučuje da li će kupiti neki proizvod ili neće.

Zelena boja Voće, Povrće, Niskokalorični jogurt

Žuta boja Mlečni proizvodi, Sir, Pica

Crvena boja Čokolada, Sladoled, Čips

Najzdraviji proizvodi, kao što su voće i povrće, biće obeleženi sa A i zelenom bojom. Proizvodi B i C obeleženi su žutom bojom, to su proizvodi koji se mogu jesti s vremena na vreme uglavnom su to mlečni proizvodi.

Artikli sa više šećera, soli, masti i kalorija kao što su čokolade, sladoled, čips biće obeleženi sa E i crvenom bojom.

Nalepnica će biti na prednjoj strani proizvoda, a osim slova i boja, imaće osnovne informacije o nutritivnoj vrednosti proizvoda koje će biti komplementarne sa deklaracijom na poleđini. Cilj je da se pojednostavi obeležavanje proizvoda jer deklaracije često imaju previše informacija na malom prostoru, pa su slova sitna za čitanje.

Autor: Alo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments