Dragica, Andrej i Luka učenici OŠ “Kralj Petar Drugi” braniće boje naše zemlje. Spremali su se i vežbali mesec dana, kako bi stali rame uz rame sa još 10 hiljada takmičara koji će stići iz pedeset svetskih država.

“Ovo je veliki izazov za nas i neponovljivo iskustvo. Daćemo svoj maksimum da ostvarimo što bolji rezultat”, rekla je Dragica Gavrilović učenica osmog razreda i jedina devojčica u timu.

Iako još uvek izuzetno mladi, ponosni su na svoj uspeh i činjenicu da će u dalekoj Kini predstavljati svoju školu, grad i Srbiju. Robotiku vole već nekoliko godina, pa im dodatni časovi ne padaju teško. Na državnom takmičenju ubedljivo su pobedili i tako sebi obezbedili kartu za Šangaj.

“Brzina, preciznost i logičko razmišljanje su najvažniji. Naš zadatak će biti da u zadatom vremenskom roku isprogramiramo i pokrenemo robota koji će proći sve prepreke bez greške. To je krajnji cilj, da nesmetano prođe od početne do zadnje tačke. Iako možda zvuči jednostavno, nije nimalo lako, a konkurencija će biti izuzetno jaka”, kaže Luka Majkić.

Timski duh i zajednički cilj najbitniji su za uspeh ovog srpskog informatičkog trojca, a svako ima svoj zadatak. Dok Dragica programira, dva dečaka njenu zamisao sprovode u delo – sklapaju prepreke i nastavke za robote.

“Dobili smo univerzalnu šemu na kojoj su se pripremali i ostali takmičari. Sve zadatke smo prešli, trudili smo se i naporno vežbali i nadam se da ćemo dobro proći u Šangaju. Očekujem da naš robot pređe zadate prepreke bez problema”, naglasio je Andrej Stevanović, treći član tima, učenik šestog razreda baš kao i njegov saborac Luka.

Talenat ovih osnovaca je neosporan bez obzira na rezultat koji ostavare na takmičenju u Kini. Svo troje kažu da je robotika njihova budućnost i da će za 20 godina biti uspešni programeri u Srbiji.

“Nema sumnje da ćemo imati prave stručnjake za robotiku. Deca su danas dosta informatički obrazovanija i zainteresovani su da nauče kako sve to funkcioniše. Ponekad se dešava da u petom razredu đaci odlično rukuju smart telefonima, a da sa računarima nisu imali nikakvog dodira, mađutim vrlo brzo se prilagode jer živimo i takvom vremenu gde je poznavanje rada na računaru neophodno”, rekao je Goran Bojović, nastavnik informatike koji je sa đacima otputovao na ovo svetsko takmičenje.

Izvor: Rina/Srbija Danas

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments