Претрага
Претрага
Close this search box.

Predsednik Vučić na sednici SB UN u nekoliko rečenica oduvao laži lažne države: Srbija je ispunila sve obaveze, prištinska strana nijednu!

Foto: Tanjug/video

Redovni šestomesečni izveštaj o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji predstavlja Karoline Zijade

U Njujorku se održava sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a, a Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić.

Redovni šestomesečni izveštaj o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji predstavlja specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karoline Zijade.

Obraćanje predsednika Vučića

– Dozvolite mi da na početku kažem da je ove godine 11 godina od Briselskog sporazuma. Od tada smo sve naše obaveze ispunili dok druga strana to nije uradila. Ovo je veoma važno za države članice. Želim da istaknem određene kritične tačke. Izveštak o radu UMNIK je nešto o čemu se govori mesec i po dana. Dozvolite mi da vas podsetim da je ova hitna sednica održana na zahtev Republike Srbije, da su privremene institucije na tzv. Kosovu predvođene Aljbinom Kurtijem prouzrokovale tenzije. Srbija je Savetu bezbednosti UN predstavila sve što se dogodilo, pravno nasilje, fizičko nasilje i selektivno targetiranje Srba na KiM. Svi članovi SB UN su procenili da su naši argumenti i podnete žalbe bili u skladu sa činjenicama – rekao je.

– Ovde se ne poštuju suverenitet i integritet Srbije na način na koji je predodređeno. Mere da se ukine dinar predstavlja kampanju protiv Srba od strane prištisnkih institucija. Kurti je pričao pred svima vama da je Srbima davao tromesečni prelazni period, a onda je, kada se sednica završila, krenula je kampanja ukidanja dinara. Rad škola, obdaništa, zdravstvenih institucija, svih institucijaje onemogućen ukidanjem dinara. Ova situacija utiče na decu, penzionere, samohrane majke. Ovo pitanje se javlja kao jedno od onih koje pogađaju svakog podjednako, bez obzira na uzrast, pol, i da li su Albanici ili ne. Umesto da bude sankcionisan, Kurtijev režim je stalno nagrađen. Istovremeno konstantna represija, desilo se 16 napada, pucnjava, zastrašivanja sve manjeg broja povratnika. Nasilno uklanjanje tabli od strane policije sa nazivima imena na srpskom jeziku. Kontinuirani napadi u okviru kampanje progona Srba produbili su se, progonitelji Srba su zaplenili velike količine medicinskih sredstava u Zubinom Potoku. UNMIK-u nedostaje preciznosti o događajima iz ovog perioda

FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO/ nr

– Kada se zajedno analiziraju događaji sa Kosvoa i Metohije, te analize koje dobijate su zaista površne. Vanredna sednica Saveta Bezbednosti UN nije predstavljena kao nešto od nekog značaja. Čak je pogrešno napisano koji je zahtev Srbije bio. Zahtev je zasnovan na žalbi za ukidanje mira i uslova za život za Srbe na KiM, kao i progon Srba. Na osnovu svega toga smo napisali zahtev za žalbu i održavanje hitne sedncie, a u izveštaju piše totalno drugačije i ublaženo. Mi smo prikazali sve činjenice za napad na Srbe.

– Istovremeno traje konstantna represija od strane Albanaca, desilo se 16 napada, pucnjava, zastrašivanja sve manjeg broja povratnika. Nasilno uklanjanje tabli od strane policije sa nazivima imena na srpskom jeziku. Kontinuirani napadi u okviru kampanje progona Srba produbili su se, progonitelji Srba su zaplenili velike količine medicinskih sredstava u Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici. UNMIK-u nedostaje preciznosti o događajima iz ovog perioda – rekao je Vučić.

Foto: Printscreen/RTS

Vučić je podsetio i na ilegalnu eksporpijaciju srpskog zemljišta za izgradnju prištinskih vojnih baza, arbitrarna hapšenja desetina uticajnih Srba, stalno prisustvo policijskih vozila u mirnim sredinama, bespotrebno pucanje, otimanje imovine SPC, preoravanje i uništavanje srpskog grobalja…

– Kurti je lagao pred ovim Savetom kada je pričao o tromesečnom prilagođavanju na ukidanje dinara. Dakle lagao je, ali kada god on slaže, njegov režim umesto da bude kažnjen on bude nagrađen. I to je tako, to je činjenica. Mi zagovaramo izveštavanje koje je temeljeno na činjenicama, a ne oflje sastavljanje. Verujemo da će ovaj izveštaj služiti za to da se spreči omalovažavanje Srba, napadi na Srbe i sve ostalo što sam već napomenuo i rekao, a tiče se terora nad našim narodom. Napadi na civile nisu pomenuti u izveštaju, a tragični događaji iz Banjske pomenuti su 8 puta u izveštaju. Nećemo dozvoliti da tragedija u Banjskoj predstavlja alibi za progon Srba. Javno smo upozoravali sve međunarodne predstavnike da Srbi doživljavaju teror od strane Kurtija. Kurtijeva policija prebija, maltreitra i hapsi srpski narod. Srbi su zbog kršenja njihovih prava bojkotovali izbore, i čak iako nisu glasali oni su proglasili izbore legitimnim, a albanski predstavnici su došli na čelo opština. Nakon toga je krenulo brutalno terorisanje Srba od strane Kurtijevih policijskih snaga i ta okupacija se nastavlja i dan danas.

Foto: Tanjug

– 14. aprila specijalne Kurtijeve snage uhapsile su Srećka Sofronijevića koga su nekoliko godina ranije ranili i on je jedva preživeo pucnjavu, a za koju niko od specijalnig snaga Prištine nije odgovarao. On je u pritvoru zbog navodnog kršenja poretka lažne države. Kada je uhapšen bio je u društvu svoje supruge i dece.

 Sporazumi su osmišljeni da bi se odnosi Beograda i Prištine mogli normalizovati i da bi svi ljudi mogli da žive normalno. Kao kredibilan partner, u tom cilju, Beograd je svoje obaveze ispunio odavno. Srbi su bili izloženi otovrenom progonu godinama. Zato tražimo hitno oslobađanje svih političkih zatočenika Prištine!

Predsednik Srbije je podsetio na zločine koji nikad nisu kažnjeni.

 Kurti lično vodi kampanju svoje stranke u Severnoj Makedoniji. Najpopularniji političar u Makedoniji nije Kurti, nego Vučić koji nema nikakvu kampanju u Makedoniji.

– Danas ćemo svakako imati priliku da slušamo bajke od onih koji su naredili progon Srba sa KiM. Kao predsednik Srbije u obavezi sam da ne koristim eufemizme sa pravo stanje stvari.

– Moram da vas upozorim na opasnost kojoj je izložen ceo pravni poredak, da se eventualno proglasi članstvo Kosova. Lako možemo da se nađemo u situaciji da će šovinistički režim da bude nagrađen. Za stvaranje ovog detaljno opisanog sistema, režim Aljbina Kurtija je nagrađen za verovatno članstvo Saveta Evrope. Svet ćuti zato što je razvoj demokratije i multikulturalnog društva zamenjen politikom konsolidacije Kosova – rekao je i dodao da bi Kurti dobio još jednu pobedu koja se služi na tanjiru.

FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO/ nr

Skandal na sednici Saveta bezbednosti UN

Vjosa Osmani dovela je silovane žene na sednicu da svedoče o navodnim srpskim zločinima.

Govor Karolin Zijade

 Čast mi je da izvestim Savet da izvestim o najnovijim dešavanjima o Kosovu. Izveštaj generalnog sekretara pokriva od 19. septembra do 19. marta. Bez obzira na to koja strana preuzima jednostrane poteze, bez obzira na opravdanja. Ja sam iznela zapažanja 8. februara. Moram opet da istakenm svoju zabrinutost oko stavova pojedinih država članica. Od 8. februara strane su se sastale 5 puta. Tražili su rešenje o birgama i kako bi se sprečile posledice. Apelujemo na strane da rade zajedno kako bi se što pre omogućilo neko rešenje. Moramo da proširimo saradnju sa organizacijama, agenda mladih mira i bezbednosti treba takođe da bude prioritet. Dozvolite mi da dodam, da bi se postigao napredak i da bi se ispunili ciljevi, pitanja moraju da budu shvaćena kao širi regionalni kontekst. Svesni smo da je naš rad rezultat kombinovanih ulaganja. Želim da iskažem svoju zahvalnost i podršku koju imamo od naših partnera, posebno mislim na KFOR. Prioritet mora da se da dijalogu, a ne jednostranim potezima.

24sedam.rs

Tagovi:

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Nikola
22.04.2024 20:51

Oduvao je on Srbe sa kosova.

Gost
Milan NS
23.04.2024 08:13
Odgovori  Nikola

заборавили су да напишу како га је ућуткала председавајућа скупштине, као малог Ђокицу у основној школи, а собзиром да се сам јавио да представља Србију, све нас је осрамотио за наредних 100 година

Gost
SNS Uzivo
23.04.2024 08:00

A kako to vasi novinari, zapravo slepci, nisu rekli da predsedavajuca lupa o sto, pa ne mogu ti radikalski maniri nije ti ovo Pink Oskare… 🙂

Last edited 24 Dana Ranije by SNS Uzivo

Povezane vesti