Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas da je na reci Savi kod Šapca danas proglašena vanredna odbrana od poplava i naglasio da se ta reka nije izlila niti da očekuje da će do toga doći.

“Pripadnici Sektora za vanredne situacije i svih lokalnih štabova za vanredne situacije od 2. marta su u stanju su priparavnosti. Nema izlivanja Save, pratimo situaciju na terenu i očekujem da će stanje pune pripravnosti kada je reč o Savi i ostalim vodotokovima u Srbiji, potrajati do 25. marta”, rekao je Marić.

Republički štab za vanredne situacije već 5. marta zadužio je Sektor za vanredne situacije, javna preduzeća „Srbija vode“, „Vode Vojvodine“ i Republički hidrometerološki zavod da prate situaciju na terenu, a kako Marić navodi ta saradnja odlično funkcioniše.

Načelnik Sektora za vanredne situacije dodao je da će u narednom periodu, tokom aprila, zbog otapanja snega u Austriji, pažnja biti usmerena na Dunav i da će se obavljati celodnevna pripravnost i monitoring te reke.

Iz preduzeća “Vode Vojvodine”, navode da je vodostaj Save kod Jamene dostigao 1008 centimetara, a kod Klenka 496 centimetara. Dužina linije vanredne odbrane je sada 24,5 kilometara.

Redovna odbrana od poplava uvedena je danas na levom nasipu Save kod Sremske Mitrovice, na desnom nasipu od Čevrntije do Banovog broda i na lokalitetu „Stojšića Bogaz“, dok je prethodnih dana već uspostavljena od Progara do Kupinova, kod Hrtkovaca,  u zoni Sremske Rače i na lokalitetu crpna stanica i ustava „Bosut“, navodi se u saopštenju.

Ukupna dužina nasipa koji su u redovnoj odbrani od poplava iznosi oko 72 kilometra, a u Banatu, na reci Neri, ukinuta je redovna odbrana od poplava.

Izvor: MUP/vodevojvodine.com

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments