Претрага
Претрага
Close this search box.

VEĆE INTERESOVANJE ZA BOGOSLOVSKI FAKULTET Kandidati i iz gimnazija i stručnih škola

FOTO:TANJUG/MARKO ÐOKOVIĆ

Interesovanje za upis na Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu je ove godine veće nego prethodnih godina i više je prijavljenih kandidata iz gimnazija i drugih srednjih stručnih škola, kaže za Tanjug prodekan za nastavu tog fakulteta Srboljub Ubiparipović.

Ističe da je na to što su se ove godine prijavio veći broj maturanata iz gimnazija i drugih stručnih škola, a ne uglavnom iz srednjih bogoslovskih škola, u velikoj meri uticala verska nastava.

Kaže da je dobra vest da veliki broj mladih želi da studira upravo taj fakultet, kao i da je ranijih godina bio slučaj da su na studije dolazili maturanti koji su završili srednju bogoslovsku školu, dok je ove godine situacija drugačija, pa je zabeležen i veliki broj kandidata koji su završili srednje stručne škole ili gimnazije.

Na Bogoslovskom fakultetu ima ukupno 150 mesta za buduće studente o trošku budžeta i 80 samofinansirajućih, a prijavilo se ukupno 147 kandidata, za dva smera: Bogoslovsko katihetski i Bogoslovsko pastirski.

-Oni koji upisuju srednje bogoslovske škole već se tada opredeljuju da svoj put usmere u pravcu razvoja i bogoslovskog usavršavanja, kako bi se stavili na raspolaganje majci crkvi. Uporedo sa tim, veći je broj onih koji dolaze iz škola poput gimnazija, potom elektrotehničkih i tehničkih, ekonomskih, medicinskih i drugih škola, što pokazuje rast interesovanja, čiji su uzroci višestruki – objašnjava Ubiparipović.

Interesovanje za upis Ubiparipović tumači na taj način da su svi oni “čuli reč Božju” i prihvatili je kao nešto što bi trebalo da slede, ali i činjenicom da verska nastava u školama ima svoje logično mesto i odgovarajuću ulogu.

FOTO:TANJUG/MARKO ÐOKOVIĆ

Budući bogoslovi, kakvo je zvanje svih koji završe Pravoslavni bogoslovski fakultet će se tokom studija, kaže Ubiparipović za Tanjug, učiti reči Božjoj u okviru velikog broja predmeta koji se tiču poznavanja Svetog pisma, Starog i Novog zaveta, dogmatike, istorije hrišćanske crkve, istorije Srpske pravoslavne crkve, kao i nauke o hrišćanskom bogosluženju – liturgije.

Pored toga, studenti će sticati znanja iz brojnih jezika, poput starogrčkog, starojevrejskog, crkvenoslovenskog, engleskog, francuskog i nemačkog, a mogu birati i druge predmete koji su i te kako važni i značajni.

-Pošto će se jedan broj njih opredeliti da postanu veroučitelji, onda su za njih značajni i predmeti poput metodike nastave, didaktike, katehetike, ali i drugi predmeti koji ih dodatno usmeravaju i profilišu da bi odgovorili na brojne izazove sa kojima će se suočavati kao delatnici u nastavnim institucijama – objašnjava Ubiparipović.

Dodaje da studenti po završetku osnovnih studija imaju različite izbore – upis na master studije, za koje kaže da je takođe povećano interesovanje, kao i nastavak školovanja na doktorskim studijama.

Pored profesije veroučitelja, bogoslovi mogu da se opredele i za poziv sveštenoslužitelja – sveštenika, đakona, episkopa, monaha, ali Ubiparipović kaže da oni mogu da se bave i drugim delatnostima koje su u korelaciji sa teologoijom.

-Mogu da se bave nekim delatnostima u javnoj sferi, u svetu medija i kulture, kao i u drugim oblastima gde nađu prostora da objedine suštinu obrazovanja, a to je reč Božja i bogoslužbeni život, kao i razumevanje konteksta vremena i prostora u kome živi čovek, ljudski rod, odnos Boga i čoveka, ali istovremeno i služenje društvu sa ciljem da se vrši misija – kaže Ubiparipović.

Poredeći Pravoslavni bogoslovski i druge fakultete, Ubiparipović ističe da studenti na taj fakultet ne dolaze da bi sticali znanje radi znanja, već da nastoje da izgrađuju crkvu, ukazujući na činjenicu šta je osnova života svakog hrišćanina ponaosob, ali i kao člana celokupne bogočovečanske zajednice.

-Ako znanje nadima, a nema ljubavi – plašim se da će voditi u pravcu sa manje pozitivnih posledica u odnosu na ono što bi trebalo da krasi znanje – kaže Ubiparipović.

Govoreći o svešteničkom pozivu, Ubiparipović je rekao da interesovanje za taj poziv postoji i da smatra da nikada neće nestati, jer se radi o jednom od najuzvišenijih poziva.

-Sveštenik je neko ko predvodi celu jednu zajednicu s blagoslovom patrijarha, bogosluži, propoveda i u pravom smislu predstavlja ličnost kroz koju se objavljuje Hristos – kaže Ubiparipović.

Dodao je da to opredeljenje podrazumeva odgovornost, a ne samo olako razumevanje njegove uloge u društvu, kao i da je teško praviti poređenja u kom vremenu ima više ili manje kandidata za sveštenike.

-Crkva je ustrojena da bi preobražavala i spašavala ovaj svet, a sveštenici su njeni dragoceni članovi koji se trude da učestvuju u veličanstvenom delu izgrađivanja crkve, preobražavanja sveta, kao njegovog spasenja i oboženja – zaključuje Ubiparipović.

Inače, Pravoslavni bogoslovski fakultet ima dva smera – bogoslovsko katihetski i bogoslovsko pastirski program.

Tanjug

Tagovi:

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Milan
06.07.2024 17:19

Shvatili mladi, šest dana ne radiš, sedmi pevaš, voziš skupi džip i svi ti ljube ruku.

Gost
Vesna
07.07.2024 12:53

Najbolji posao,malo radis,a profit ogroman.

Gost
Ana
07.07.2024 17:08

Realno sem veronauke ne mogu nista da rade u ni jednoj instituciji.

Povezane vesti

Претрага