Ministar finansija Siniša Mali rekao je za RTS da zaposleni u javnom sektoru mogu očekivati povećanje plata do kraja godine, a penzioneri povećanje penzija od prvog januara 2020. godine. 

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Siniša Mali je rekao da će svi penzioneri do kraja godine dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, a da se povećanje penzija očekuje od prvog januara 2020. godine.

“Do kraja godine naši najstariji sugrađani treba da očekuju jednokratnu isplatu od 5.000 dinara, ako kalkulacije budu tačne, uz povećanje penzija od 1. januara – videćemo koliko će biti shodno švajcarskoj formuli”, kaže Mali.

Ministar finansija je rekao da zaposleni u javnom sektoru mogu očekivati povećanje plata do kraja godine.

“Do kraja godine biće povećanje plata u javnom sektoru, vrlo brzo za desetak dana, samo da pogledamo kako nam stoji budžet, do polovine septembra znaćemo koliki će procenat povećanja biti”, istakao je ministar.

Mali dodaje da postoji veliki broj izazova – usporava nemačka ekonomija, evrozona – što može da utiče na stope rasta naše ekonomije.

“Situacija u budžetu je takva da rezultati ekonomskih reformi iz 2014. godine daju za pravo da rezultate i efekat vratimo građanima Srbije kroz povećanje plata i penzija”, istakao je Mali.

Kvalitet života po pitanju infrastrukture raste shodno tome da investiramo što više kroz nacionalni ivesticioni program, a sa druge strane, ističe Mali, želimo da životni standard što pre dođe do nivoa koji je potreban.

“U decembru ćemo sa povećanjem plata imati prosečnu platu od preko 500 evra. Dakle, počeli smo sa 320, pre par godina, polako ali sigurno idemo ka podizanju životnog standarda bez ugrožavanja makroekonomske stabilnosti, kroz stabilne finansije”, zaključio je Mali.

Izvor: RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments